Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vzácne artefakty môžu vyvolať zmenu v chápaní kresťanstva!

Kovové dosky predstavujú svedectvo ranného kresťanstva Zobraziť galériu (3)
Kovové dosky predstavujú svedectvo ranného kresťanstva

LONDÝN - Takmer dvetisíc rokov prežilo v jordánskej jaskyni písomné svedectvo prvých rokov kresťanstva. Ryté nápisy na kovových doskách, nájdených pred zhruba piatimi rokmi, by mohli vyvolať zmenu v chápaní legendy o ukrižovanie a vzkriesenie Ježiša Krista, respektíve o vzniku kresťanstva, napísal server BBC.

O získanie vzácnych artefaktov usiluje Jordánsko, na území ktorého boli nájdené. Teraz sú ale dosky v majetku izraelského beduína, ktorý tvrdí, že sú vo vlastníctve jeho rodiny už sto rokov. 

Súbor zhruba siedmich desiatok "kníh", z ktorých každá obsahuje päť až päťnásť olovených dosiek spojených olovenými kruhmi, objavil v odľahlom púštnom údolí na severe Jordánska istý beduín niekedy medzi rokmi 2005 a 2007. Náhle záplavy odhalili dva výklenky vo vnútri jaskyne, z ktorých jedna niesla znamenie menory, čiže sedemramenného svietnika, niekdajšieho židovského náboženského symbolu.

Podľa riaditeľa jordánskeho pamiatkového úradu Ziáda Saada môžu byť knihy dielom Ježišových nasledovníkov, ktorí ich vytvorili v desaťročiach nasledujúcich po Kristovom ukrižovaní. "Ich hodnota môže byť porovnateľná so zvitkami od Mŕtveho mora, možno je ešte väčšia," zdôrazňuje Saad.

"Rukopisy" boli zrejme najprv vryté do olova a potom zviazané olovenými kruhmi. Ich listy, ktoré majú väčšinou veľkosť kreditných kariet, obsahujú text v starej hebrejčine.

Britský odborník na starovekú náboženskú archeológiu David Elkington vyhlasuje, že najväčším dôkazom ranokresťanského pôvodu sú obrázky, ktoré zdobia dosky kníh a niektoré zo stránok. Ježiš je v knihách zobrazený v susedstve znakov znázorňujúcich prítomnosť Boha. "Je to výraz príchodu mesiáša," hovorí Elkington.

Možno najtrefnejšími dôkazom kresťanského pôvodu kníh je obrázková mapa Jeruzalema, vyhlasuje emeritný profesor štúdií Starého zákona Philip Davies. "Bol som jednoducho ohromený. V popredí je kríž v tvare Ta za ním niečo, čo musí byť (Ježišova) hrobka, malá stavba s otvorom, a za ňou hradby mesta. Hradby sú zobrazené aj na ďalších listoch a takmer určite súvisia s Jeruzalemom," zdôraznil .

Na kresťanov poukazuje tiež forma záznamov, keďže ide o knihy, nie zvitky. Kresťania sú spájaní s písaním na podklad skôr vo forme knihy než zvitku; knihy potom vzhľadom k utajovaniu svojej viery v ranom období pečatili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu