Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hrozivý "supermesiac" už dnes, najväčší za 18 rokov!

Mesiac bude väčší o 14 %
Mesiac bude väčší o 14 %

NEW YORK/BRATISLAVA - Dnes dosiahne Mesiac v splne vzácnej veľkosti a krásy. "Supermesiac", ktorý vyjde pri západe slnka, bude najväčší za takmer 20 rokov. O jeho vplyve na vznik katastrof sa neustále vedú rozporuplné diskusie.

"K tak veľkému splnu, tak blízko Zeme prišlo naposledy v marci 1993," hovorí Geoff Chester z US Naval Observatory vo Washingtone DC. "Povedal by som, že stojí za to, si ho pozrieť."

Splny sa líšia svojou veľkosťou kvôli oválnej obežnej dráhe Mesiaca. Počas tejto elipsy je Mesiac v tzv. perigeu bližšie k Zemi o asi 50-tisíc km, ako v najvzdialenejšom bode, tzv. apogeu. Mesiac v perigeu je o 14 % väčší a o 30 % jasnejší ako v apogeu. K takémuto javu dochádza iba približne raz za 18 rokov.

Perigeum so sebou prináša aj vysokú hladinu prílivu. Vo väčšine prípadov však ide o najviac 15 cm oproti normálu. O to, či má "supermesiac" vplyv na prírodné kastrofy, sa stále vedú spory.

Americký astrológ Richard Nölle, kto razil termín "supermesiac' už v roku 1979, je o tom presvedčný. "Supermesiace majú historické spojenie so silnými búrkami, veľmi vysokými prílivmi a odlivmi a tiež zemetraseniami," povedal pre rádio ABC.

Počas predchádzajúcich "supermesiacov" v rokoch 1955, 1974, 1992 a 2005 nastali extrémne výkyvy počasia. Cunami, ktoré zabilo státisíce ľudí v Indonézii sa stalo dva týždne pred "supermesiacom" v januári 2005. A na Štedrý deň roku 1974 cyklón Tracy spustošil Darwin v Austrálii. O ničivej sile zemestrasenia a cunami v Japonsku z minulého piatku ani nehovoriac.

Na druhej strane "supermesiac" z marca 1983 prešiel bez incidentu. A takisto aj v decembri 2008 sa tiež ukázal ako neškodný.  

Najlepší čas na pozorovanie je, keď sa Mesiac nachádza nízko nad horizontom. Vtedy pôsobí až neprirodzene veľký, čomu napomáha aj jeho jas presvitajúci cez stromy, budovy či ďalšie objekty v popredí. 

Ak sa vám bude zdať, že je takmer na dotyk, bude to len ilúzia. Aj v perigeu je stále vzdialený 356 577 kilometrov od Zeme. Samozrejme "výhľad" závisí od poveternostných podmienok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu