Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mesiac sa blíži k Zemi, údajne hrozia pohromy!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: MCC)

LONDÝN/BRATISLAVA - Zem sa budúci týždeň dostane najbližšie k Mesiacu od roku 1992, a to iba na vzdialenosť približne 356-tisíc kilometrov. Vytvára sa tým nielen jedinečná príležitosť pre amatérskych astronómov, ale aj priestor na rôzne špekulácie.

Internet zaplavili varovania amatérskych vedcov, že takýto 'supermesiac' by mohol narušiť klímu a dokonca spôsobiť zemetrasenia a sopečnú činnosť.

Počas predchádzajúcich 'supermesiacov' v rokoch 1955, 1974, 1992 a 2005 nastali údajne extrémne poveternostné výkyvy. Cunami, ktoré zabilo státisíce ľudí v Indonézii sa stalo dva týždne pred 'supermesiacom' v januári 2005. A na Štedrý deň roku 1974 cyklón Tracy spustošil Darwin v Austrálii.

Ale Pete Wheeler z Medzinárodného strediska pre rádioastronómiu pozerá na správy o blížiacej sa apokalypse so skepticizmom. "Nedôjde k žiadnemu zemetraseniu alebo vybuchu sopky. Na Zemi bude v tomto čase iba nižší odliv a vyšší príliv, než obvykle, ale nič nad čím sa treba vzrušovať," povedal pre news.com.au.

Súhlasí s ním aj austrálsky astronóm David Reneke a poukazuje na to, že konšpiračné teórie sú schopné nájsť pohromu kdekoľvek. "Ak sa budete veľmi snažiť, môžete chronologicky priradiť takmer všetky prírodné katastrofy alebo udalosti k niečomu na nočnej oblohe - kométy, planéty, Slnko," uviedol na webovej stránke. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu