Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Katastrofa v Japonsku: Spôsobil ju "supermesiac"?!

Po zemetrasení zostali len trosky
Po zemetrasení zostali len trosky (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Mocná cunami, ktorá dnes zasiahla Japonsko a Havaj, prichádza len deň po upozornení, že pohyb Mesiaca by mohol vyvolať pohromy. Zem sa budúci týždeň dostane najbližšie k Mesiacu od roku 1992, a to iba na vzdialenosť približne 356-tisíc kilometrov. Amatérski vedci varovali, že to bude mať následky!

Prevažná časť zamietla teóriu, že "supermesiac" má vplyv na prirodzený poriadok Zeme, ale malá časť astrológov trvá na tom, že vplyv rozhodne existuje. 

Zemetrasenia v Japonsku sú bežné, keďže krajina sa nachádza v seizmicky aktívnej oblasti a dochádza na jej území k treniu niekoľkých kontinentálnych a oceánskych tektonických dosiek. To je aj dôvod, prečo má Japonsko toľko sopiek a horúcich prameňov po celej krajine. Okrem toho, Mesiac sa v súčasnosti nachádza na svojej elipsovitej dráhe okolo Zeme vo svojom najvzdialenejšom bode tzv. apogeu, takže skeptici argementujú, že nemohlo prísť k žiadnemu vplyvu. 

Americký astrológ Richard Nölle, kto razil termín "supermesiac' už v roku 1979, je však presvedčený, že spôsobuje prírodné katastrofy. "Supermesiace majú historické spojenie so silnými búrkami, veľmi vysokými prílivmi a odlivmi a tiež zemetraseniami," povedal pre rádio ABC tento týždeň.

Počas predchádzajúcich "supermesiacov" v rokoch 1955, 1974, 1992 a 2005 nastali extrémne výkyvy počasia. Cunami, ktoré zabilo státisíce ľudí v Indonézii sa stalo dva týždne pred "supermesiacom" v januári 2005. A na Štedrý deň roku 1974 cyklón Tracy spustošil Darwin v Austrálii.

Na druhej strane austrálsky astronóm David Reneke poukazuje na to, že konšpiračné teórie sú schopné nájsť pohromu kdekoľvek. "Ak sa budete veľmi snažiť, môžete chronologicky priradiť takmer všetky prírodné katastrofy alebo udalosti k niečomu na nočnej oblohe - kométy, planéty, Slnko," uviedol na webovej stránke.

Kým svet vedy nájde na túto otázku konečnú odpoveď, je na uvážení každého, čomu bude veriť.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu