Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský poslanec označil Nemca za fašistu, vykázali ho

Poslanec za britskú Nezávislú stranu Godfrey Bloom
Poslanec za britskú Nezávislú stranu Godfrey Bloom (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Plénum Európskeho parlamentu (EP) bolo v stredu v Štrasburgu svedkom divadla, ktoré musel ukončiť až jeho predseda Jerzy Buzek. Ten musel riešiť slovný útok poslanca za britskú Nezávislú stranu Godfreyho Blooma na lídra Strany európskych socialistov (PES) v EP Nemca Martina Schulza.

Obaja vystúpili v debate na tému aktuálnej ekonomickej situácie v eurozóne, pričom sa dostali do kontroverzie, počas ktorej Bloom označil nemeckého europoslanca za "nedemokratického fašistu" potom, ako kritizoval Britániu za jej odpor voči reformám únie. "Práve povedal 'ein Volk, ein Reich, ein Führer," povedal Schulz poslancom parlamentu a zdôraznil, že Bloom použil nacistické motto: "Jeden národ, jedna ríša, jeden vodca."

Buzek niekoľkokrát požiadal Blooma, aby sa za urážlivé slová ospravedlnil, Brit tak však odmietol urobiť, a tak ho poľský líder Európskeho parlamentu požiadal, aby opustil sálu. Hlavné parlamentné skupiny následne v spoločnom stanovisku uviedli, že "nikdy nebudú akceptovať, aby poslanci Európskeho parlamentu urážali svojich kolegov spôsobom, ktorý pripomína najhoršie obdobia našej histórie Bloom je poslancom britskej Nezávislej strany, ktorú vo februári "preslávil" jej líder Nigel Farage. Počas rokovaní jedného z výborov EP označil Frange stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya za "mokrú handru", a to za jeho prítomnosti v rokovacej miestnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu