Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po operácii nosa sa stal doživotným invalidom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - V čase operácie mal len dvadsať rokov, invalidom bude do konca života. Keď mu v nemocnici operovali nosnú prepážku, jeho telo zle reagovalo na podaný liek. Po operácii mladíkovi lekári pravdepodobne nevenovali dostatočnú pozornosť, nastala zástava dýchania a krvného obehu.

Následky ho postihli na celý život. Má znížený intelekt a zhoršenú pohybovú koordináciu. "Pripravili ho prakticky o akúkoľvek možnosť uplatnenia sa v živote, lebo nie je schopný samostatnej existencie, vo všetkých ohľadoch je odkázaný na celodennú starostlivosť, pomoc a asistenciu tretích osôb," vyjadril sa Najvyšší súd.

Ústavný súd v komplikovanom prípade odmietol mužovu sťažnosť, nezistil totiž žiadne porušenie základných práv. Podľa ústavnej sťažnosti nezodpovedá základná náhrada 2,5 milióna korún sťaženému spoločenskému uplatneniu a závažnosti zdravotných následkov. Súd ale sťažnosť označil za zjavne neodôvodnenú.

Okresný súd pôvodne rozhodol tak, že moravská nemocnica nesie zodpovednosť za postihnutie, preto by mala zaplatiť jeden milión korún a doživotnú rentu 6000 korún mesačne. Rodina poškodeného požadovala odškodnenie 40 miliónov korún. Proti rozhodnutiu okresného súdu sa odvolali obe strany. Krajský súd v Ostrave potom odškodnenie čiastočne zvýšil na 2,5 milióna.

Nové rozhodnutie súdu ešte podľa databázy Infosoud nepadlo. Verdikt ale podľa dostupných informácií nemôže ovplyvniť sumu 2,5 milióna, ktorá tvorí základnú časť odškodnenia a odvolací súd ju v pôvodnom procese priznal ako náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu