Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za hašiš hranolky zdarma, Česko priťahuje fajčiarov marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Odvtedy, čo v Česku netrestajú vlastníctvo drog pre osobnú potrebu, cestuje k svojmu južnému susedovi mnoho Poliakov. České liberálne zákony priťahujú fajčiarov marihuany dokonca aj z Holandska, napísal švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

Nenápadný stánok s cheeseburgermi a hranolkami v pohraničnom Českom Těšíne bol medzi mladými Poliakmi preslávený. Na českej strane hneď za Mostom priateľstva, ktorý tvorí hranicu medzi poľskou a českou časťou mesta, sa mohli fajčiari zásobiť cenovo výhodným hašišom.

Kto si tu kúpil konopnú drogu, dostal k tomu zadarmo hamburger a hranolčeky. Zákazníci boli takmer výlučne Poliaci. Pochádzali najmä z okolia, ale i z Krakova, pretože fritovací stánok propagoval svoje služby aj na internete.

Po intervencii poľských úradov stánok česká polícia nakoniec zatvorila. Hoci bolo v Česku držanie drog od začiatku roka zásadne legalizované, obchod s narkotikami zostáva aj naďalej trestný. V Česku by oči privreli. Ale päťsto metrov severne v Poľsku vyvolal spomínaný obchodný model búrku nevôle.

"Ako máme pred drogami chrániť mládež, keď naši susedia verejne fajčia hašiš a nikto ich za to ani raz nepotrestal?" robil si starosti tešínsky starosta Bogdan Ficek v miestnom vydaní denníka Gazeta Wyborcza.

Na rozdiel od Česka vedie Poľsko už niekoľko rokov prísnu protidrogovú politiku. Južný sused Poľska na začiatku roka svoj nonšalantný prístup k drogovým konzumentom navyše uzákonil. Od vstupu do Európskej únie v roku 2004 sú Česi európski lídri v spotrebe konopných drog.

Novela, ktorá dnes do Česka láka samotných Holanďanov, dovoľuje okrem iného mať pre vlastnú potrebu 15 gramov marihuany, 1,5 gramu heroínu, jeden gram kokaínu a päť tabliet LSD. Okrem toho môže každý dospelý pestovať až päť rastliniek konope a štyridsať halucinogénnych húb. V Poľsku len neveriacky krútia hlavami.

V krajine nad Vislou stačí už niekoľko gramov hašiša k veľkej pokute a v opakovaných prípadoch aj k šiestim mesiacom za mrežami. Vlani za nezákonné držanie drog vyniesli cez 9 tisíc rozsudkov. Každý dvanásty z 5500 odsúdených fajčiarov marihuany je aj dílerom.

Dokonca aj konzervatívni politici preto doterajší protidrogový postup v Poľsku považujú za neefektívny. Na konci augusta predložila pravicovo liberálna vláda v parlamente nový drogový zákon, ktorý má prokurátorom umožniť zastaviť stíhanie za držanie obmedzeného množstva slabých drog.

To ale neprekážalo varšavským policajtom v tom, aby pred niekoľkými týždňami zatkli niekoľko desiatok mladých, ktorí pred poľským Sejmom demonštrovali za legalizáciu konopných drog. V poľskom Tešíne zatiaľ stavili na intenzívnu protidrogovú osvetu v školách a zosilnené policajné kontroly. Prvé výsledky mestskej polície hovoria jasne: v porovnaní s vlaňajškom zaznamenali medzi januárom a júnom viac prípadov držby hašiša. Počet chytených priekupníkov vzrástol z jedného na sedemnásť.

V Česku by pritom mala ďalšia liberalizácia pokračovať. V máji pochodovali Prahou tisíce ľudí za podstatné rozšírenie pestovania konope. Všetko pritom začalo pred desiatimi rokmi, keď vtedajší prezident omilostil jedného odsúdeného fajčiara marihuany. "Keby som to neurobil, nemohol by som sa už viackrát pozrieť do zrkadla," povedal Václav Havel, ktorý kedysi býval náruživým fajčiarom cigariet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu