Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri požiaroch v Rusku sa uvoľňuje radioaktívne cézium

Obyvatelia sa pred smogom chránia rúškami Zobraziť galériu (5)
Obyvatelia sa pred smogom chránia rúškami (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Lesné požiare, ktoré pri rekordných horúčavách sužujú európsku časť Ruska, neohrozujú zdravie len kvôli vzniknutému smogu. Ďalší problém predstavuje pôda kontaminovaná rádioaktívnymi prvkami. Rakúsky expert Gerhard Wotawa z viedenského úradu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) agentúre APA povedal, že v pôde a v stromoch sa nachádza rádioaktívne cézium, ktoré sa uvoľňuje pri teplote 700 stupňov.

Rakúsky odborník upozornil, že v Rusku sú rozsiahle plochy pôdy ožiarené kvôli jadrovým testom alebo nehodám. V pôde sa vraj usadilo cézium, ktoré do seba s podzemnou vodou vtiahli stromy. V nich sa tento rádioaktívny prvok údajne ukladá.

"Pri veľkých horúčavách sa ale uvoľňuje," povedal Wotawa. "Pri približne 700 stupňoch Celzia sa cézium vyparuje a spôsobuje zvýšené hodnoty rádioaktivity. Pre likvidačné čaty to rozhodne predstavuje problém," tvrdí odborník poukazujúci na prevažne údajne zlú výstroj ruských hasičov.

Uvoľnené cézium môže ohrozovať zdravie hasičov, domnieva sa Wotawa. Oblasť strednej Európy však podľa neho ohrozená nie je. "Nám vlastne žiadne nebezpečenstvo nehrozí. V súčasnosti je nad východnou Európou a Áziou rozsiahla oblasť vysokého tlaku. K nám fúka vietor od juhozápadu," vysvetlil expert. Aj keby sa vietor otočil, priniesol by už len značne zriedený mrak prachu a dymu.

"Ale že by to prišlo až k nám, je takmer vylúčené. Na to sú tie oblasti od Rakúska príliš ďaleko," povedal Wotawa. Podľa neho zostáva dúfať, že plamene nezachvátia nejaké jadrové zariadenia.

Počet požiarov i plocha lesov napadnutých ohňom sa však v okolí Moskvy postupne znižuje. Od začiatku sezóny tam vzplanulo viac ako 26 tisíc požiarov, ktoré postihli 766 tisíc hektárov.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu