Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko stále horí, Moskva zostáva v zajatí smogu

Moskva je zahalená v smogu
Moskva je zahalená v smogu

MOSKVA - So striedavými úspechmi zápasí desaťtisícka ruských hasičov, vojakov a dobrovoľníkov s mohutným požiarom. Plocha požiarov sa zväčšila, úrady v mnohých regiónov však hlásia, že oheň začínajú dostávať pod kontrolu, "plne stabilizovaná" je podľa televízie Rossija 24 situácie v okolí jadrového strediska Sarov.

Hustý smog z požiarov, ktorý od piatku visí nad Moskvou, sa nerozptyľuje. Metropola zrušila aj zápasy klubov prvej futbalovej ligy. Podľa predpovede sa situácia nezlepší najmenej do utorka.

Plocha 853 lesných požiarov sa podľa ranného komuniké ministerstva pre mimoriadne situácie zväčšila zo 179.595 na 193.516 hektárov. Počas 24 hodín sa 244 požiarov podarilo uhasiť, vzniklo však 290 nových. Do hasenia sa zapojilo skoro 162.000 ľudí a viac ako 26.000 kusov techniky, vrátane 56 lietadiel a vrtuľníkov.

Moskva zostáva v zajatí štipľavého dymu, pred ktorým masy ľudí utiekli na vidiek na svoje chaty. Ulice aj metro sú zrazu poloprázdne. "Čo sa dá robiť, museli sme si zvyknúť," povedala predavačka suvenírov na Červenom námestí, kde sa veže Kremľa strácali pred fotoaparátmi turistov v dyme.

Ľudia si sťažujú, že nemôžu v noci spať, dym preniká aj klimatizáciou. Na internete sa vedú vášnivé debaty, či má zmysel chrániť sa hygienickými rúškami pred násobkami maximálne prípustných hodnôt škodlivín v ovzduší alebo nakoľko nebezpečný môže byť za terajších okolností sex. Hasiči sľubujú, že odteraz budú horiace rašeliniská ako hlavný zdroj smogu hasiť nepretržite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu