Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Súd povolil exhumáciu pozostatkov Bobbyho Fischera

Bobby Fischer
Bobby Fischer (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Pozostatky bývalého šachového majstra sveta Bobbyho Fischera, pochovaného na Islande, by mali exhumovať. Dôvodom je analýza DNA, ktorá má preukázať, či je alebo nie otcom deväťročného dievčaťa. Exhumáciu povolil islandský najvyšší súd.

Oznámil to právnik Thórdur Bogason, ktorý záujmy dievčaťa Jinky Youngovej zastupuje. Šachový génius Fischer, ktorý sa narodil v USA, zomrel na Islande ako 64-ročný v januári 2008. Nezanechal závet a o jeho dedičstve rozhodujú súdy. Bogason uviedol, že nemá prehľad o veľkosti majetku, ktorý Fischer zanechal. Podľa agentúry Reuters sa pohybuje okolo dvoch miliónov dolárov.

Gudjón Ólafur Jonsson, ktorý zastupuje šachistových amerických príbuzných, vyhlásil, že jeho klienti rozhodnutie súdu o exhumáciu akceptujú a počkajú na výsledky testu.

Fischer žil na Islande od roku 2005. Podľa Bagasona existujú dôkazy, že Jinky a jej matke Marilyn Youngovej poslal osemkrát "významné sumy" peňazí predtým ako zomrel. Jinky v súčasnosti žije s matkou na Filipínach.

Fischer, ktorý sa narodil v Chicagu a vyrastal v newyorskom Brooklyne, sa stal vo svete slávnym v roku 1972. Vtedy porazil v boji o titul majstra sveta sovietskeho veľmajstra Borisa Spasského. Fischer si titul udržal až do roku 1975.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu