Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Padli výstrely na mieste havárie Tu-154?

Miesto zrútenia lietadla
Miesto zrútenia lietadla (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Mesiac po tragédii poľského prezidentského špeciálu Tu-154 priniesli médiá informácie z ruských vyšetrovacích protokolov. Zo svedectiev ruských policajtov, ktorí dorazili na miesto havárii poľského Tu-154 v Smolensku vyplýva, že počuli zvuky pripomínajúce výstrely.

Informovalo o tom poľské Rádio Zet. Svedectvá policajtov by tak mohli potvrdzovať populárne video z internetu, na ktorom sú údajne zachytené zvuky, ktoré niektorí interpretujú ako výstrely.

Poľskí vojenskí prokurátori už majú kópie 23 protokolov z výsluchu svedkov, vrátane policajtov, ktorí prišli na miesto tesne po havárii. Nie všetky sú však preložené do poľštiny. Ale v preložených protokoloch by mali byť výpovede o údajných výstreloch. Podľa neoficiálnych informácií rádia prokurátori predpokladajú, že išlo o explodujúcu muníciu prezidentskej ochranky alebo pokus o zastrašenie divákov na mieste. Oficiálne však hlavná vojenská prokuratúra nechce poskytnúť informácie o svedectvách policajtov.

Doterajšie analýzy poľských odborníkov, ktorí študovali populárne video z miesta havárie s údajnými nahranými výstrelmi, nedali žiadnu odpoveď na otázku, či na mieste havárie padli výstrely. Iba skonštatovali, že zábery zachytávajú hlasy mužov a žien hovoriacich po rusky a hlasy mužov v poľštine. Video je stále predmetom vyšetrovania.

Poľský Tu-154M sa zrútil 10. apríla pravdepodobne o 8:41, pri havárii zahynulo 96 ľudí vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou Máriou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu