Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kopírovali karty v bankomate, hovorili po bulharsky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pražskí kriminalisti obvinili dvoch cudzincov, že na bankomate na Malostranskom námestí nainštalovali špeciálne zariadenie na kopírovanie platobných kariet.

Ako informovala na webe českej polície hovorkyňa Eva Miklíková, na podozrivý bankomat v historickom centre Prahy upozornil banku jeden z klientov. Policajti na ňom skutočne objavili takzvané skimovacie zariadenie. To umožňuje zlodejom skopírovať dôležité dáta z platobných kariet a potom vykradnúť bankové účty.

Zariadenie umiestňovali cudzinci prilbližne týždeň. Policajti preto bankomat monitorovali a cez víkend pri ňom zadržali dvoch po bulharsky hovoriacich mužov (36,37). Našli u nich testovaciu platobnú kartu. Tú používali pri inštalácii kopírovacieho zariadenia, aby zistili, či správne funguje.

Polícia pátra po ďalšom zo skupiny páchateľov. Všetci sa ubytovali v blízkosti Národnej triedy, po Prahe jazdili na striebornom vozidle značky Audi s bulharskou štátnou poznávacou značkou.

Bankomatové zločiny majú na svedomí vysoko organizované skupiny. Ako však upozorňuje server policie.cz , na inštaláciu skimovacích zariadení najímajú len ľudí z najnižších pozícii gangu. Pracujú veľmi rýchlo. Podľa druhu zariadenia im na jeho inštaláciu stačí od niekoľkých minút až po niekoľko sekúnd. Kamery na bankomatoch im príliš nevadia, iba v prípadoch, ak sa k bankomatu vracajú a zneužitie bankových dát prebieha on-line.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu