Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prvoaprílový žart BBC: Shakespeare bol Francúz

BBC si dnes zo svojich divákov poriadne vystrelila
BBC si dnes zo svojich divákov poriadne vystrelila

LONDÝN - Otec anglickej literatúry William Shakespeare (1564-1616) bol v skutočnosti Francúz. Uviedla to dnes spravodajská stanica BBC v rámci jedného z mnohých aprílových žartov, ktoré sa prvý aprílový deň ukrývali v britských médiách.

Matka slávneho básnika a dramatika Mary Shakespeareová, rodená Ardenová, pochádzala z rodiny v severofrancúzskych Ardenách, tvrdil úplne vážnym hlasom údajný expert vo vysielaní BBC. Podľa britskej stanice správa veľmi potešila Paríž.

"Iba to potvrdzuje to, čo si už niektorí francúzski odborníci mysleli. Skúmame, ako si uctiť tohto veľkého dramatika. Máme samozrejme Racina a Moliera, ale urobíme pre neho miesto v našom Pantheone pre slávnych spisovateľov," povedal imitátor bývalého francúzskeho ministra kultúry Jacka Langa.

Aprílových žartíkov sa v britských médiách objavilo mnoho. Napríklad v denníku The Daily Mail sa objavila správa o tom, že automobilová opravárenská firma Automobile Association (AA) sa premenila na leteckú firmu po tom, čo vybavila svoje mechaniky tryskami, ktoré im umožňujú prelietavať zápchy na cestách a dostať sa tak rýchlo ku klientovi.

To, že je 1. apríl "sviatkom všetkých bláznov", je všeobecne uznávaná a skoro po celom svete rozšírená tradícia. Vyvádzanie apríla podľa bádateľov písomne zdokumentovali už v 17. storočí, v Čechách od roku 1690. Menej jasný je ale pôvod tohto zvyku.

Najpočetnejšia skupina bádateľov sa prikláňa k názoru, že jeho počiatok možno nájsť v reforme kalendára, ktorú uskutočnil Julius Caesar. Ten v roku 46 pred naším letopočtom presunul začiatok roka na apríl, a i keď od stredoveku začína rok v januári, aprílu už jeho veselá tradícia zostala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu