Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Údajný narkobarón mal v SR dlhodobý pobyt

Darko Šarić
Darko Šarić

BRATISLAVA - Srbský Špeciálny súd schválil požiadavku prokurátora o dočasné zhabanie majetku Darka Šarića - údajného narkobaróna so slovenským pasom, ktorého podozrievajú z pašovania 2,7 tony kokaínu.

Ako pre srbský internetový portál B92 uviedla hovorkyňa srbského Špeciálneho súdu Maja Kovačevićová, hodnota majetku dosahuje niekoľko miliónov euro. Konečné rozhodnutie o odobratí majetku Darka Šarića by mal vyriecť Vyšší súd v Belehrade v najbližších dňoch.

Šarićovi podľa portálu B92 patrí nočný klub Kazino v centre Kragujevaca, ako aj viaceré objekty v Belehrade, Novom Sade, pri jazere Palič a iných srbských mestách. Medzi nehnuteľnosťami je byt s rozlohou 180 metrov štvorcových v Belehrade, ako aj 15 stavebných pozemkov v Sremskej Kamenici neďaleko Nového Sadu.

Na nich sú postavené dva domy, jeden má 400 metrov štvorcových, druhá vila 927. Na meno Darka Šarića bolo zistených aj niekoľko bankových účtov, na ktorých boli milióny dinárov. Ďalším dočasne zadržaným majetkom je vila v lukratívnej časti Belehradu s plochou 410 metrov štvorcových, dva byty s rozlohou 115 metrov štvorcových a niekoľko ďalších bytov v Belehrade.

Ministerstvo vnútra Srbskej republiky oficiálne požiadalo slovenských kolegov o vysvetlenie, na základe čoho získal Šarić slovenské štátne občianstvo. Podľa srbských novín Blic získal Šarić v roku 2006 štátne občianstvo Slovenskej republiky a tým aj občiansky preukaz a pas.

Po Šarićovi v súčasnosti pátra Interpol. V decembri a januári sa mu dvakrát srbská polícia pokúsila nastaviť pascu, ale raz na letisku v Paríži utiekol do medzinárodnej zóny a následne sa ho ani vo Viedni nepodarilo zadržať.

Podľa srbských novín narkoklan, ktorému šéfuje vodca čiernohorskej mafie, a v ktorom je aj Darko Šarić, má vlastné plantáže koky v južnej Amerike, v polovici októbra minulého roka sa podarilo uruguajskej polícii odhaliť rekordný transport tejto omamnej látky.

Na Šariča vydalo Srbsko medzinárodný zatykač pre podozrenie, že stál za jedným z najväčších kontrabandov juhoamerických narkotík do Európy. Napísali to viaceré denníky. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že muž mal na Slovensku dlhodobý pobyt už od roku 1998.

Šariča vraj preverila cudzinecká polícia podľa legislatívy, ktorá bola platná v čase podania jeho žiadosti o občianstvo. Vydala odporúčacie stanovisko, pretože jeho register trestov bol čistý, informovala Alena Koišová z tlačového oddelenia ministerstva.

Štátne občianstvo Šarič získal v januári 2006. Ako občan Slovenska požiadal o cestovný pas, ktorý mu bol vydaný 25. januára 2006, dodala Koišová. Podľa zákona bol v minulosti základnou podmienkou na udelenie občianstva päťročný nepretržitý trvalý pobyt na Slovensku a ovládanie slovenčiny.

Žiadateľ navyše za uplynulých päť rokov nemohol byť právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. Za súčasnej vlády sa podmienky na udelenie občianstva sprísnili. Niekdajší minister vnútra Vladimír Palko vyzval úrady, aby zverejnili podklady, na základe ktorých Šarič získal slovenský pas.

Súčasný šéf ministerstva Robert Kaliňák (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Holíči povedal, že jeho úrad preveruje, či občianstvo vôbec vzniklo. Šaričov klan údajne stál za zásielkami asi 2,7 tony kokaínu za zhruba 120 miliónov eur, ktoré sa vlani podarilo odhaliť pri uruguajských brehoch a v Argentíne.

"Popri modrých cestovných dokladoch medzičasom rozpadnutého štátu Srbsko a Čierna Hora má (Šarič) aj červený pas s dvojkrížom a trojvrším, ktorý mu otvára cestu nielen do celej schengenskej zóny, ale aj do ďalších štátov, kde sa Srbi inak bez víz nedostanú," poznamenal denník Pravda.

Denník Sme napísal, že Šariča sa na konci vlaňajška a začiatkom tohto roka neúspešne snažila chytiť srbská polícia. "Na letisku v Paríži utiekol do medzinárodnej zóny a zadržať ho nedokázali ani vo Viedni," poznamenalo Sme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu