Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Haiťania stavajú barikády z tiel obetí, pomoc je pomalá

Telá obetí v uliciach mesta Port-Au-Prince Zobraziť galériu (4)
Telá obetí v uliciach mesta Port-Au-Prince

PORT-AU-PRINCE - V uliciach haitskej metropoly sa objavilli barikády z tiel obetí utorkového zemetrasenia. Ľudia nie sú spokojní s pomalou pomocou. V meste vládne chaos.

Zátarasy videl na dvoch miestach fotograf časopisu Time Shaul Schwarz. Podľa záchranárov ľudia bojujú medzi sebou o chýbajúcu vodu. "Ulice blokujú telami, je to tu strašné, ľudia sú unavení z toho, že neprichádza pomoc," povedal Schwarz agentúre Reuters.

USA majú prvú obeť zemetrasenia. Je to chargé d'affaires amerického veľvyslanectva Victoria DeLongová, ktorú zasypali sutiny jej domu. USA prevezmú riadenie letiska v Port-au-Prince, ktoré vo štvrtok popoludní zastavilo prijímanie ďalších lietadiel s pomocou, pretože bolo preťažené.

"Ujali sme sa kontroly letovej prevádzky. Máme dosť personálu, ktorý pomôže s vykladaním lietadiel,“ povedal hovorca ministerstva zahraničia Philip Crowley. Letisko bude v prevádzke 24 hodín, ale má malú kapacitu, pretože má jedinú dráhu a málo priestoru na vykladanie tovaru.

Americká televízna stanica CNN zriadila osobitnú internetovú stránku, na ktorú môžu posielať príbuzní nezvestných fotografie a žiadosti o informácie. 48 hodín po zemetrasení sa na stránke objavilo skoro 200 prípadov.Ttelevízia CNN tiež vysiela zábery vyslobodzovania ľudí z trosiek. Záchranárom chýba základná technika a viacerí nie sú schopní poskytnúť prvú pomoc.

Ľudia sa bijú o vodu, v uliciach hliadkujú vojaci OSN, ale neprivážajú ľuďom pomoc. V meste je tak nervozita a je tam 27 stupňov Celzia. Zemetrasenie podľa odhadov Červeného kríža neprežilo 50 tisíc ľudí, desiatky tisíc sú nezvestné. Medzinárodný výbor Červeného kríža dopĺňa na internetovej stránke FamilyLinks.icrc.org ich mená.

Medzi tisíckami zranených je aj španielsky veľvyslanec na Haiti Juan Fernández Trigo, ktorého údajne v stredu previezli na americkú základňu Guantánamo.

Vo štvrtok večer sa prezidenti Francúzska a USA telefonicky dohodli, že budú spolu s Brazíliou a Kanadou spolupracovať na obnove Haiti. Sarkozy chce zvolať konferenciu a brazílsky minister zahraničia Celso Amorim povedal, že by sa mala do niekoľkých týždňov konať aj konferencia darcov. OSN by podľa jeho slov mala rozšíriť svoje stabilizačné sily na Haiti, aby sa rekonštrukcia urýchlila. Brazília má zatiaľ najviac potvrdených obetí. Zomrelo nejmenej 15 jej obyvateľov. So štyrmi obeťami je druhá Dominikánska republika, Kanada má troch a Francúzsko hlási dvoch mŕtvych.

Pri zemetrasení bola poškodená haitská metropola Port-au-Prince aj tamojší prístav. Americká spoločnosť Royal Caribbean International obnoví prevádzku výletných lodí na Haiti a bude nimi do prístavu Labadie na severe krajiny dopraviť pravidelne pomoc. Majú to byť hlavne potraviny - ryža, práškové mlieko a sušené ovocie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu