Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Za skazu na Haiti môže zastaralý spôsob stavania

Port-au-Prince zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 7,0 Zobraziť galériu (7)
Port-au-Prince zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 7,0

WASHINGTON - Zastaraný spôsob stavania sa podieľal na tom, že sa na Haiti pri zemetrasení zrútili celé domy a veľké bloky budov. Oznámili to americkí inžinieri. Zemetrasenie podľa odhadov neprežilo 50 tisíc ľudí a ďalšie desiatky tisíc sú nezvestní.

Riaditeľ amerických expertov sa podľa záberov a snímok z Haiti domnieva, že väčšina tamojších budov postavili z príliš tuhého betónu, ktorý sa už teraz vo svete nepoužíva.

Jeden z príspevkov konferencie o stavbách v zónach častého zemetrasenia označil tuhý betón za hlavné nebezpečenstvo centier veľkých miest, pretože tento materiál sa ľahko rúca.

Podľa súčasných predpisov platných v USA sa musí v týchto zónach stavať z ľahších betónov, ktoré sa pri otrasoch ohnú, ale nezlomia. Z tuhých betónov sa ale aj v USA stavalo až do polovice 70. rokov.

Väčšina budov, ktoré sa na Haiti zrútili, stála už večnosť a na ich modernizáciu neboli peniaze. "Pridajte si k tomu problémy známe z väčšiny chudobných krajín - korupciu a nedostatok stavebných predpisov - a máte katastrofu, " povedal. Ron Hamburger z americkej rady pre mosty a cesty povedal, že centrum otrasov bolo len 15 kilometrov od Port-au-Prince, čo je zlé.

"Aby sa dalo v takej blízkosti zemetrasenia prežiť, muselo by sa tam stavať podľa veľmi prísnych predpisov," povedal. Podľa neho takéto normy na Haiti nemajú, takže väčšina tamojších domov nemohla zemetraseniu odolať. Je iróniou, že práve chudoba panujúca na Haiti, pomohla zrejme veľa životov zachrániť.

"Chudobné štvrte sú vystavané často z ľahkých materiálov, takže sú pri zemetrasení menej nebezpečné ako veľké budovy z pevného betónu," povedal americký expert. Haiti má vyše deväť miliónov obyvateľov a 80 percent z nich žije od prahom chudoby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu