Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Haiti: Honorárny konzul sa ozval po dvoch dňoch

Zemetrasením zničené Port-au-Prince Zobraziť galériu (9)
Zemetrasením zničené Port-au-Prince

PORT-AU-PRINCE – Dva dni trvalo, kým sa podarilo Ministerstvu zahraničných vecí spojiť s honorárnym konzulom Slovenska na Haiti. Po ničivom zemetrasení je v poriadku.

"Honorárny konzul SR na Haiti je v poriadku," povedal hovorca rezortu diplomacie Peter Stano. Konzul v karibskej krajine je Haiťan. Podľa neho je v poriadku aj budova honorárneho konzulátu v Port-au-Prince.

Utorkové zemetrasenie na Haiti si podľa Červeného kríža vyžiadalo 45 až 50 tisíc obetí. Medzi mŕtvymi je 36 zamestnancov OSN, ďalších 150 je nezvestných. Zranených a ľudí, ktorí prišli o domov, odhadujú na tri milióny. Letisko v Port-au-Prince zatiaľ prestalo prijímať ďalšie lietadlá s pomocou, pretože ich nestíhajú rýchlo vyložiť a vypraviť späť. Pôvodné a zatiaľ nepotvrdené informácie uvádzali, že obetí by mohlo byť až 100 tisíc.

Stále je nezvestných 150 zamestnancov OSN. Medzi jej obeťami je 19 vojakov, štyria policajti a 13 civilistov. OSN zatiaľ nemôže potvrdiť správu o smrti šéfa misie Hediho Annabiho, ktorý je tiež nezvestný. V jednotkách Organizácie spojených národov na Haiti slúžilo 9000 vojakov. Brazília oznámila, že medzi mŕtvymi je 14 jej vojakov. Brazília má tak zatiaľ medzi obeťami zemetrasenia najviac svojich občanov.

Aj keď celý svet chystá alebo už začal posielať pomoc, chýba zatiaľ koordinácia. Pomôcť by mohli prvé mapy o rozsahu škôd na základe snímok japonského satelitu ALOS. Japonsko ich poskytlo OSN, francúzskym a nemeckým záchranným službám.

Jeden čílsky príslušník mierového zboru OSN povedal, že vôbec netuší, čo má robiť, pretože rozsah škôd je enormný. Ďalší zo záchranárov vyhlásil, že peniaze teraz nemajú žiadnu cenu, najdrahšia je voda. V Port-au-Prince panuje chaos, ľudia plienia supermarkety a odnášajú si z nich nielen potrebné potraviny a vodu, ale aj elektroniku.

Na letisku v Port-au-Prince pristáli lietadla s prvými záchranármi. Letisko ale prílev nezvládlo a popoludní miestneho času zastavilo príjem nových lietadiel. Podľa jednej zo zástupkyň OSN tam panuje logistický "zlý sen". Jedno z lietadiel sa vykladalo šesť hodín, pretože letisko nemá k dispozícii dostatok techniky. Keďže sa ešte len obnovuje kontrolná veža, piloti pristávali len podľa toho, čo videli pod sebou. V jednej chvíli ich nad letiskom krúžilo jedenásť.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) preto zastavil štarty lietadiel na Haiti, kde okrem iného chýba aj letecké palivo pre stroje, ktoré sa chcú vrátiť. Od stredy, keď bolo letisko v Port-au-Prince opäť funkčné, na ňom pristálo 60 lietadiel s 2000 ľuďmi. Haiti prednostne prijíma stroje privážajúce lieky, generátory na výrobu elektriny a zariadenia na čistenie vody.

Do márnic v Port-au-Prince privážajú autá stále nových mŕtvych, ľudia odnášajú svojich blízkych, aby ich sami pochovali. Vojaci OSN sa ale obávajú, že veľa mŕtvych zostane na mieste príliš dlho, pretože Haiťania vyznávajú kult voodoo, ktorý nedovoľuje dotýkať sa mŕtvych pred vykonaním potrebných rituálov. USA posielajú na Haiti vojenskú pomoc 5500 mužov - 3500 členov pechoty a 2000 príslušníkov námorníctva - a 300 zdravotníkov. Pentagon vyslal na Haiti lietadlovú loď Carl Vinson a tri obojživelné lode. Prezident Barack Obama Haiťanom sľúbil, že ich USA neopustia. Americká vláda na začiatok uvoľnila vyše 100 miliónov dolárov. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že Paríž vysiela dve vojenské lode. Podľa ministra zahraničia Bernarda Kouchnera v Port-au-Prince už pristáli tri francúzske nákladné lietadlá so 40 tonami pomoci. Sarkozy chce, aby sa o koordináciu obnovy Haiti rozhodlo na konferencii za účasti USA, Brazílie, Francúzska a Kanady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu