Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skinheadi napadli Rómov na nacionalistickom festivale!

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia zvýšila bezpečnostné opatrenia v dedine Veröce severne od Budapešti po bitke, ktorá tam vypukla medzi skinheadmi a miestnymi Rómami v stredu večer počas hudobného festivalu.

Na festivale pod názvom Maďarský ostrov (Magyar Sziget), ktorý potrvá na pondelka, vystupujú nacionalistické skupiny sympatizujúce s radikálnou stranou Jobbik. Ako agentúre MTI povedal hovorca miestnych Rómov István Gaspar, mladí skinheadi zbili rómskeho chlapca a tehotnú ženu a vyhrážali sa, že "zabijú každého Róma v dedine". Polícia preto uzavrela ulice obývané rómskym etnikom a posilnila hliadky v celej dedine. Rómovia si tiež zriadili nočné hliadky na ochranu svojich rodín.

Maďarsko zažilo za posledný rok sériu útokov proti rómskej menšine. Od júla minulého roku bolo zavraždených šesť Rómov a 49 utrpelo pri rôznych útokoch zranenia. K poslednému rasistickému incidentu došlo v pondelok vo východomaďarskom mestečku Kisléta. Neznámi páchatelia tu zastrelili 45-ročnú Rómku a vážne zranili jej 13-ročnú dcéru.

V máji muž s britvou dorezal rómsky pár vo východomaďarskom meste Abádszalók. Začiatkom mája neznámi útočníci strieľali v dedine Lengyeltoti na dom, v ktorom bývala osemčlenná rómska rodina, pri útoku však nikto neutrpel zranenia. Vo februári zastrelili neznámi útočníci rómskeho otca a jeho syna priamo pred ich domom krátko po tom, ako ich obydlie zapálili. V apríli takisto zastrelili rómskeho muža priamo pred jeho domom. Neznámi páchatelia hodili v apríli zápalnú fľašu na dom rómskej aktivistky Lídie Horváthovej v obci Tatárszentgyörgy a dom úplne zničili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu