Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Maďarsku zastrelili Rómku, dcérku vážne zranili!

(Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Vo východomaďarskej obci Kisléta dnes zastrelili Rómku (45), jej dcéra (13) utrpela vážne zranenia, informovala agentúra MTI. Pokiaľ polícia preukáže, že išlo o rasisticky motivovaný útok, bola by žena za posledné dva roky najmenej ôsmou obeťou protirómskych nálad v Maďarsku.

Útočník alebo útočníci napadli ženy v ich dome, uviedla DPA. Polícia sa ale podľa agentúry k etnickej príslušnosti žien nechcela vyjadriť. Starosta obce Sándor Pénzes pre server index.hu však uviedol, že išlo o Rómky. Podľa Pénzesa zastrelili samoživiteľku a bola to "pracovitá a civilizovaná žena". Žiadne problémy vraj v jeho dedine medzi Rómami a Maďarmi neboli.

Koncom mája v Maďarsku napadol útočník spiacu rómsku rodinu a žiletkami vážne poranil manželský pár. Mesiac predtým zastrelili neznámi páchatelia Róma v okamihu, keď vychádzal zo svojho domu. Koncom februára Maďarskom otriasla vražda iného Róma a jeho malého syna, ktorí utekali z horiaceho domu. V novembri 2008 zase útočníci zabili rómsky manželský pár ručným granátom, ktorý vhodili oknom do rodinného domu obetí. V tom istom mesiaci prišli o život dvaja Rómovia. Útočníci vtedy hádzali na rómske domy fľaše naplnené horľavinou a strieľali po nich z brokovníc.

Maďarská polícia po sérii protirómskych útokov zriadila špeciálnu stočlennú jednotku, ktorá má pátrať po páchateľoch zločinov. Pomoc im ponúkla dokonca i americká FBI.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu