Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rómovia majú strach, apelujú na prezidenta a vládu

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Rómovia na Slovensku majú strach z možných útokov.

"Strach, ktorý my Rómovia pociťujeme pri sledovaní situácie v susednom Maďarsku, Taliansku a iných krajinách EÚ nás núti báť sa o svoje životy, životy našich detí, ktoré so strachom púšťame do škôl, do obchodov, do ulíc a to len preto, že sme Rómovia," píšu v otvorenom liste k pripravovanému pochodu Slovenskej Pospolitosti a neonacistov v Šarišských Michaľanoch.

Predstavitelia rómskych politických strán, občianskych združení, podnikateľov a aktivistov apelujú na prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča, vládu Slovenskej republiky a Európsku Úniu, aby reagovala a zaujala razantné stanovisko, ktoré jednoznačne kroky neonacistov odsúdi. Sobotňajší pochod je totiž podľa nich pripravovaný k mobilizácii, ktorý bude nasmerovaný voči Rómom žijúcim na území Slovenskej republiky.

Slovenská pospolitosť na svojej webovej stránke zvoláva na sobotu protest pred Obecným úradom v Šarišských Michaľanoch. Vo výzve, ktorú zverejnilo združenie na stránke, sa odvolalo na akcie českých nacionalistov. Uvádza sa v nej, že podobné stretnutie pripravila napríklad Dělnícka strana v českom Litvínove. Protest chcú zorganizovať po údajných útokoch Rómov na obyvateľstvo obce. Cez víkend dvaja mladiství dobili na futbalovom štadióne metlou 65-ročného muža. Pri útoku prišiel muž o oko. Násilníkov polícia po čine vypátrala a zadržala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu