Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prvého väzňa z Guantánama previezli do USA

Ahmed Ghailani
Ahmed Ghailani

WASHINGTON - Prvého väzňa z americkej základne Guantánamo na Kube previezli v utorok do Spojených štátov, kde ho v New Yorku postavia pred súd za bombové útoky na veľvyslanectvá USA v Keni a Tanzánii z roku 1998.

Agentúre AP to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického súdnictva. Tanzánčan Ahmed Ghailani bude vôbec prvým z 240 podozrivých teroristov zadržiavaných na Guantáname, ktorého budú súdiť v USA. Obvinený tvrdí, že je nevinný.

V auguste 1998 pri dvoch takmer simultánne zrealizovaných bombových útokoch na veľvyslanectvá Spojených štátov v Tanzánii a Keni zomrelo 213 osôb vrátane dvoch Američanov. Ghailani mal organizátorom útokov údajne pomôcť pri výrobe jednej z bômb. Zadržali ho o šesť rokov neskôr v Pakistane, pričom medzičasom pracoval ako ochrankár Usámu bin Ládina. Spoju s ďalšími zadržanými ho v septembri 2006 previezli z tajného väzenia CIA na základňu Guantánamo na juhu Kuby.

Prezident Barack Obama sľúbil, že zadržiavacie centrum na Gunatáname definitívne zatvorí do januára 2010. Plánuje tiež prehodnotenie vojenských súdov a zákaz najtvrdších vypočúvacích metód. Na základni stále zostáva 240 zajatcov, ktorých nechcú vydať do ich domovských krajín, kde môžu čeliť perzekúciám. Preto by ich chceli premiestniť do iných krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu