Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Havária lietadla: Počet obetí stúpol na 97!

Vojaci prichádzajú na pomoc k horiacemu lietadlu Zobraziť galériu (3)
Vojaci prichádzajú na pomoc k horiacemu lietadlu

JAKARTA - Najmenej 97 ľudí prišlo o život pri havárii vojenského lietadla, ktoré sa dnes zrútilo pri meste Madiun v provincii Východná Jáva. Správy o počte osôb na palube lietadla Hercules 130 sa rozchádzajú, podľa rôznych zdrojov ich malo byť okolo 110 osôb, vrátane posádky. Miestni predstavitelia však očakávajú, že počet obetí ešte vzrastie. Indonézska televízia priniesla zábery horiacich trosiek. .

Lietadlo prepravovalo príslušníkov armády s rodinami, medzi ktorými bolo aj desať detí. Medzi obeťami sú aj traja civilisti, ktorí zahynuli na zemi, keď sa na ich domy v dedine Gaplak zrútil stroj, ktorého pozostatky nakoniec skončili v neďalekom ryžovom poli. Na zemi aj niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

Najmenej desať ľudí bolo zachrániť, povedal generálmajor Suwarno. Spravodajský server CNN s odvolaním sa na zamestnanca nemocnice informoval pôvodne o 19 zachránených osobách, z ktorých niektoré utrpeli vážne zranenia vrátane mnohých zlomenín. Príčina tragédie nie je zatiaľ známa, armáda ale vytvorí osobitný tím pre jej vyšetrenie.

Hovorca armády Bambang Sulistyo upozornil, že lietadlo bolo takmer tridsať rokov staré. A podľa očitých svedectiev sa stroju ešte vo vzduchu ulomilo pravé krídlo.

"Počul som dva veľké výbuchy a zbadal dva ohnivé záblesky vnútri lietadla. Krídlo sa ulomil a spadlo na zem," opísal svoj zážitok miestny roľník.

"Je to (lietadlo) úplne zničené, zostal len chvost," popísal pre televíziu situáciu jedného z úradníkov..

Trosky stroja sú roztrúsené na priľahlom ryžovom poli, čo komplikovalo prístup záchranárov k možným zachráneným. Podľa svedkov mnohé obete havárie utrpeli rozsiahle popáleniny. Stroj Hercules C-130 letel na pravidelnej linke z metropoly Jakarty do východnej časti ostrova Jáva. Nehoda sa stala asi v 01:30 SEČ približne päť až sedem kilometrov od leteckej základne Iswahyudi. Indonézia má veľmi zlú bezpečnostnú bilanciu leteckého parku. V posledných rokoch havaroval rad jej lietadiel, vojenských aj civilných; naposledy v utorok, keď iný Hercules v provincii Papua havaroval na pristávacej dráhe. Európska únia v reakcii na havárie indonézskych lietadiel v posledných rokoch zakázala všetkým indonézskym prepravcom lety do Európy.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu