Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Fíni sa prepili na prvé miesto, predbehli Dánov

HELSINKY - Dánov, ktorí dlhý čas kraľovali severským štatistikám v konzumácii liehovín, predbehli po prvýkrát Fíni. Staré prirovnanie „Piješ ako Dán“ sa bude musieť premenovať.

Vyplýva to zo štatistík Fínskeho inštitútu pre výskum verejného zdravia. Zistil, že každý štatistický Fín vo veku na 15 rokov vlani vypil 12,5 litra alkoholu. Tým Fíni predbehli Dánov o pol litra na osobu. Pritom si „potomkovia“ princa Hamleta držali prvenstvo po celé minulé storočie. Na treťom mieste sú Švédi. Tam vypije každý štatistický občan za rok 9,5 litra alkoholu.

Dôvodom predchádzajúcej dominancie Dánov nebol smäd. Na rozdiel od Švédska, Fínska, Nórska a Islandu, kde na alkohol platili prísne štátne reštrikcie, Dánsko ako jediné pitie alkoholu „zhora“ neobmedzovalo. Vo Fínsku však štát popustil prísnu uzdu a hneď to bolo vidieť. Obyvatelia krajiny sa prepili na prvé miesto.

Spotreba alkoholu stúpala od ekonomickej krízy v 90. rokoch. Výrazne k fínskemu prvenstvu prispela aj liberálna politika štátu a znižovanie spotrebných daní za alkohol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu