Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svetoznámy vedec Stephen Hawking je hospitalizovaný!

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský vedec Stephen Hawking je "veľmi chorý" a je v nemocnici. Dnes o tom informovala Univerzita v Cambridge, kde tento popredný svetový teoretický fyzik pôsobí. Ako uviedol jej hovorca, 67-ročný Hawking, ktorý trpí motorickou poruchou amyotrofna laterálna skleróza, sa "necítil dobre už niekoľko týždňov " a v súčasnosti mu robia testy v cambridgskej Addenbrookovej nemocnici.

Hawking pracuje 30 rokov na odbore aplikovanej matematiky a teoretickej fyziky na Univerzite v Cambridge. Vedec, komunikujúci prostredníctvom elektronického hlasového syntetizátora, má tri deti a vnúča. "Veríme, že profesor Hawking sa medzi nás čoskoro vráti," povedal pre BBC vedúci odboru Peter Haynes.

Hawking je od roku 1979 lucasiánskym profesorom matematiky, čo je post, ktorý zastával aj Isaac Newton, a vedeckým pracovníkom na katedre Gonville a Caius na univerzite v Cambridge. Hoci je vážne postihnutý, aktívne sa venuje fyzike, písaniu a verejnému životu. Diagnózu mu určili, keď mal 21 rokov. Lekári vtedy tvrdili, že nebude žiť viac ako dva, tri roky.

Jeho knihy Stručná história času prepracovaná do diela Ešte stručnejšia história času a Vesmír v orechovej škrupinke sa stali populárnymi na celom svete. Známa a obľúbená je tiež zbierka esejí Čierne diery, detské vesmíry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu