Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stephen Hawking si vychutnal beztiažový stav

Ochrnutý fyzik sa v špeciálnom lietadle pripravuje na lietadle pripravuje na let do vesmíru Zobraziť galériu (3)
Ochrnutý fyzik sa v špeciálnom lietadle pripravuje na lietadle pripravuje na let do vesmíru

BRATISLAVA - Britský astrofyzik Stephen Hawking si vo štvrtok vychutnal pocit beztiaže a na krátku dobu sa dokonca odpútal od svojho invalidného vozíka. "Bolo to úžasné. Mohol by som to robiť donekonečna," povedal 65-ročný Hawking po dvojhodinovom lete v špeciálne upravenom Boeingu letiacom po sínusovej trajektórii, vďaka čomu sa na jeho palube simulovali podmienky vo vesmíre.

"Vesmír, už idem," povedal známy profesor v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Britský vedec, ktorý väčšinu svoje vedeckej kariéry zasvätil študovaniu čiernych dier a gravitácie, verí, že let bol akýmsi predjedlom k hlavnému chodu - jeho ceste do skutočného vesmíru v roku 2009. "Veľmi dlho som chcel ísť do vesmíru," povedal takmer úplne paralyzovaný Hawking. "Nulová gravitácia je prvý krok k ceste do vesmíru. Verím, že mnoho ľudí ma bude na tejto ceste nasledovať."

Spolu s Hawkingom boli na palube lietadla G-Force One štyria doktori a dve zdravotné sestry. Súkromná spoločnosť Zero Gravity Corporation si za jeden let účtuje v prepočte 85-tisíc korún, no svetoznámy vedec dostal jazdu zadarmo, pričom ďalších osem miest vydražili prostredníctvom charity. Špeciálne trénovaný pilot vyletí do výšky 10-tisíc metrov a potom sa spustí do výšky 2 500 metrov, čím pasažierom poskytne zhruba 30-sekundový stav beztiaže. Lietadlo zopakovalo manéver osemkrát, vďaka čomu sa profesor Hawking môže pochváliť celými štyrmi minútami bez gravitácie.

"Profesor Hawking dosiahol oblohu a dotkol sa nebies," vyhlásil Peter Diamandis, ktorý riadi leteckú spoločnosť. "V invalidnom vozíku sedím takmer štyri desaťročia a možnosť slobodne sa vznášať priestorom bude jednoducho fantastická," povedal Hawking pred nastúpením do lietadla. Rovnaké lety už 40 rokov uskutočňuje NASA pre tréning astronautov. Hawking v januári pri príležitosti svojich 65. narodenín vyhlásil, že jeho snom je letieť v roku 2009 do vesmíru na palube vesmírnej lode Virgin Galactic, ktorú vyvíja britský podnikateľ a multimilionár Richard Branson pre komerčné lety do vesmíru.

"Myslím si, že ľudská rasa nemá budúcnosť, ak sa nevydá do vesmíru. Verím, že život na Zemi je ohrozovaný katastrofami ako globálne otepľovanie, nukleárna vojna, vírusy vytvorené genetickým inžinierstvom a ďalšími," povedal. Stephen Hawking je profesorom matematiky na univerzite Cambridge, na poste, ktorý kedysi patril Sirovi Isaacovi Newtonovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu