Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Michelle Obamová, prvá „prvá dáma“ tmavej pleti v Bielom dome

Barack Obama s Michelle
Barack Obama s Michelle (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - "Som štatistická chyba. Čierne dievča vychované v chicagskom South Side... Absolútne by som tu nemala byť," vyhlásila Michelle Obamová (44).

Reagovala tak na skutočnosť, že sa po dnešnom víťazstve svojho manžela Baracka v amerických prezidentských voľbách stane prvou "prvou dámou" tmavej pleti v dejinách USA, píše agentúra AFP.

Jej stúpenci ju prezentujú ako novú Jackie Kennedyovú. Je mladá a elegantná. Vystrašení jej priamym vyjadrovaním a uštipačným humorom ju jej protivníci obviňujú z protiamerického zmýšľania, arogancie a dokonca aj z rasizmu. Obamovú oceňujú pre jej inteligenciu, za ktorú si vyslúžila prezývku "ostrejšia polovička" senátora z Illinois. Konzervatívne médiá ju prekrstili na "madam reptavú".

Michelle Obamová musela v mnohom ustúpiť, keď jej manžel začal ťaženie na Biely dom, ale presadila si svoje požiadavky – napríklad to, že deti Malia a Sasha, ktoré majú desať a sedem rokov, uvidia otca aspoň raz týždenne. A tiež, že Barack prestane fajčiť. Čo viac-menej splnil, len príležitostne si vychutná jednu cigaretu.

Počas predvolebnej kampane bola jednou z hlavných opôr svojho manžela, poskytla stovky rozhovorov médiám a svojím chrapľavým hlasom predniesla rad prejavov pred početnými zástupmi ľudí. "Môj manžel bude mimoriadnym prezidentom," predpovedá teraz. Ale analytici sa zhodujú, že jej spôsoby dávajú tušiť, že v tieni svojho manžela nezostane. "Mám vždy odpoveď na všetko. Svojho muža podpichujem. Je viac než schopný zvládnuť silnú ženu. A to je jeden z dôvodov, prečo si myslím, že je schopný byť prezidentom," vyhlásila Obamová. Tvrdí ale, že nebude hrať v Bielom dome dominantnú úlohu. "S Barackom hovoríme o všetkom, ale ja nie som jeho politický poradca. Som jeho manželka."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu