Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Svet víta zmenu, v Obamovi vidí väčšinou nádej

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Spojenci USA v blahoprianiach a prvých reakciách uistili víťaza amerických prezidentských volieb Baracka Obamu o podpore a v niektorých prípadoch označili jeho zvolenie za príležitosť k posilneniu dialógu. Nádej na oživenie vzájomných vzťahov vyjadrili Rusko aj Čína.

Nové nádeje spájajú s Obamom aj predstavitelia v konfliktných oblastiach sveta – na Blízkom Východe, v Iraku a Afganistane, ako aj predstavitelia kubánskej opozície. Vyhrážky sa ozvali od afganského hnutia Taliban.

"Americký ľud si tým, že si vás vybral, vybral zmenu a smerovanie k optimizmu," napísal Obamovi francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Obamovi pogratuloval aj šéf Európskej komisie José Manuel Barroso: "Teraz nastáva čas, aby sa USA a Európa viac zomkli," uviedol v gratulácii.

Britský ministerský predseda Gordon Brown ocenil Obamove "pokrokové hodnoty a víziu pre budúcnosť" a uviedol, že vzťahy medzi USA a Veľkou Britániou majú "zásadný význam pre našu bezpečnosť a prosperitu".

Nemecký prezident Horst Köhler Obamu v blahoprianí uistil, že môže s Nemeckom počítať ako so spoľahlivým partnerom a dlhodobým priateľom. Kancelárka Angela Merkelová vyslovila presvedčenie, že "Európa a USA budú úzko a v duchu vzájomnej dôvery spolupracovať, aby čelili novým nebezpečenstvám a rizikám, a chopia sa príležitostí ponúkaných našim globálnym svetom".

Moskva po víťazstve Baracka Obamu dúfa v obnovu rusko-amerických vzťahov a "nový vietor v americkom prístupe k významným zahraničnopolitickým problémom, zvlášť vo vzťahu k Rusku", uviedol hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí.

Obamovi blahoželal aj čínsky prezident Chu Ťin-Tchao. Aj on dúfa v posilnenie dialógu, vzájomnej výmeny, dôvery a spolupráce medzi Čínou a USA a v povznesení ich vzťahov na novú úroveň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu