Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovenský pôrodník v Austrálii pokazil desiatky operácii!

Roman Hasil
Roman Hasil

SYDNEY - Austrálske úrady začali vyšetrovať slovenského gynekológa Romana Hasila, ktorý údajne v Austrálii a na Novom Zélande pokazil v minulých 13 rokoch desiatky lekárskych zákrokov vrátane ženských sterilizácií. Včera o tom informovali noviny The Sydney Morning Herald, podľa ktorých bol Hasil pacientkami obvinený i z násilného chovania.

Hasil podľa našich médií absolvoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1980 a mal problémy už v nemocnici v Skalici, kde pôsobil v rokoch 1989 až 1995.

Hasil v poslednom období pôsobil v niekoľkých nemocniciach v austrálskom štáte Nový Južný Wales, kde mu bola toho roku vo februári pozastavená zdravotnícka licencia. Podľa austrálskych novín teraz zdravotnícke úrady prešetrujú Hasilove pôsobenie v meste Lismore v rokoch 2001 až 2005.

Najmenej desať lekárových pacientok sa na neho oficiálne sťažovalo za vážne chyby v lekárskych úkonoch. Jedna z pacientok v sťažnosti údajne napísala, že ju Hasil v roku 2003 po pôrode zošíval bez anestetík. Potom, čo sa ohradila, ju vraj nazval pobehlicou a tvrdil jej, že Austrálčanky nevedia, ako rodiť. Nato jej vraj položil ruku na genitálie a spýtal sa: "Kto je tu šéf?" Pacientka údajne niekoľko ďalších týždňov prežila v bolestiach a ďalší rok trpela nočnými morami.

Polícia teraz vyšetruje aj iné prípady, kedy Hasil údajne pacientky ohrozoval s nožom v ruke. Hasil tak isto bude podľa austrálskeho denníka čeliť obžalobe na Novom Zélande, kde vraj pokazil okolo 30 operácií vrátane sterilizácií. Počas výkonu povolania vraj pil alkohol.

Práve o Hasilových problémoch na Novom Zélande informovali miestne média už toho roku vo februári. Denník Pravda v tejto súvislosti v marci citoval nemenovaného Hasilovho kolegu v pôrodnici v Skalici. Hasil, ktorý tam bol primárom, bol údajne obávaný, prevádzal bolestivé zákroky, ktoré neboli nutné, a pil v práci alkohol. Z nemocnice údajne musel odísť pred 13 rokmi.

Podľa austrálskych médií, ktoré sa kauze v týchto dňoch  početne venujú, sa potom Hasil v roku 1995 usadil v Singapure. Tam bol údajne zatknutý za domáce násilie, bol však prepustený. Hasil odišiel do Austrálie a v roku 2005 na Nový Zéland. V súčasnosti vraj žije v útulku pre bezdomovcov na okraji Sydney.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu