Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Blinken žiada Čínu a iné krajiny, aby odradili Irán od útoku: Generál amerického velenia pricestoval do Izraela

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Blinken telefonoval so svojimi kolegami z Číny, Turecka, Saudskej Arábie a Európy, "aby im jasne povedal, že eskalácia nie je v nikoho záujme a krajiny by mali naliehať na Irán, aby neeskaloval situáciu", uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Šéf americkej diplomacie telefonicky hovoril aj s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, aby mu - po vyhrážkach Iránu - zopakoval silnú podporu USA pre Izrael, dodal Miller.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí opakovane hrozil Izraelu odvetou za minulotýždňový nálet na sídlo iránskeho konzulátu v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynulo niekoľko vysokopostavených predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Útok je pripisovaný Izraelu, ktorý svoju zodpovednosť nepoprel. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová vo štvrtok povedala, že Spojené štáty "varovali Irán" v súvislosti s vyhrážkami voči Izraelu.

Washington viackrát verejne žiadal Peking, aby sa viac angažoval v riešení krízy na Blízkom východe, a to aj prostredníctvom tlaku na Irán, ktorý podporuje palestínske radikálne hnutie Hamas. Čína zasa kritizovala Spojené štáty za to, že sú na strane Izraela.

V čase obáv z útoku Iránu do Izraela pricestoval generál amerického velenia

Na rozhovory s vojenskými predstaviteľmi Izraela pricestoval najvyšší veliteľ USA pre Blízky východ generál Erik Kurilla. Podľa agentúry AFP o tom v noci na piatok informoval americký Pentagón. Návšteva generála Kurillu z Centrálneho velenia ozbrojených síl USA (CENTCOM) sa uskutočňuje v čase rastúcich obáv z útoku Iránu na ciele v Izraeli.

Kurilla sa v Izraeli stretne s vedením izraelských bezpečnostných zložiek a ozbrojených síl a bude s nimi diskutovať o súčasných bezpečnostných hrozbách v regióne. Hovorca Pentagónu generálmajor Pat Ryder spresnil, že Kurillova cesta sa koná skôr ako v pôvodne plánovanom termíne, a to
"kvôli nedávnemu vývoju" v oblasti.

Narážal tým na útok na budovu iránskeho diplomatického zastúpenia v sýrskom meste Damask z 1. apríla. O život pri ňom prišlo sedem členov elitných Iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Irán tento útok pripísal Izraelu a prisľúbil mu zaň odvetu: najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu varoval, že Izrael musí byť a bude za tento útok potrestaný.

Izrael varoval pred odvetou

Po takýchto vyhrážkach z Iránu Izrael varoval pred svojou odvetou za akýkoľvek útok na izraelské ciele. Medzičasom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael.

Podľa medializovaných správ zo štvrtka Blinken hovoril aj s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, aby mu - po vyhrážkach Iránu - zopakoval silnú podporu USA pre Izrael. S Galantom hovoril vo štvrtok aj americký minister obrany Lloyd Austin. Galant šéfovi Pentagónu povedal, že "priamy iránsky útok si bude vyžadovať primeranú reakciu Izraela proti Iránu".

USA nariadili svojim diplomatom, aby obmedzili presuny po Izraeli

Spojené štáty vo štvrtok nariadili svojim diplomatom v Izraeli, aby z bezpečnostných dôvodov obmedzili svoje presuny po jeho území. Podľa agentúry AFP o tom informovalo veľvyslanectvo USA v Izraeli. V jeho vyhlásení sa uvádza, že zamestnanci americkej vlády a ich rodinní príslušníci majú až do odvolania zákaz cestovať mimo oblastí Tel Avivu, Jeruzalema a Beerševy.

Veľvyslanectvo USA neuviedlo konkrétny dôvod nového nariadenia. V jeho vyhlásení sa však konštatuje, že bezpečnostná situácia v Izraeli zostáva zložitá a môže sa rýchlo meniť v závislosti od politickej situácie a nedávnych udalostí.

Toto nariadenie bolo vydané po viac ako šiestich mesiacoch od vypuknutia vojny

Toto nariadenie bolo vydané po viac ako šiestich mesiacoch od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas a súčasne krátko po tom, ako Irán Izraelu prisľúbil odvetu za útok na budovu iránskej diplomacie v sýrskom meste Damask z 1. apríla. Pri tomto útoku prišlo o život sedem členov elitných revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Po vyhrážkach Iránu Izrael varoval pred odvetou za akýkoľvek úder na jeho záujmy. Medzičasom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael. Blinken hovoril aj s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, aby mu - po vyhrážkach Iránu - zopakoval silnú podporu USA pre Izrael.

Viac o téme: útok ČínaIránIzraelAntony BlinkenErik Kurilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu