Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lloyd Austin počas rokovania s Čínou vyjadril znepokojenie nad provokáciami KĽDR

Lloyd Austin
Lloyd Austin (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File)

WASHINGTON - Americký minister obrany Lloyd Austin vyjadril v utorok počas rokovania so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom znepokojenie nad nedávnymi provokáciami zo strany Severnej Kórey, vyhlásil hovorca Pentagónu generálmajor Pat Ryder. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

Austin a Tung hovorili o zvýšenom počte severokórejských testov rakiet. Medzi mini bola tento mesiac aj balistická strela stredného dosahu s hypersonickou bojovou hlavicou.

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala amerického ministra obrany Lloyda Austina (Zdroj: Topky/Maarty)

Austin podľa vyhlásenia Pentagónu zdôraznil, že je dôležité udržiavať komunikačné kanály medzi ozbrojenými silami oboch krajín. Tiež zopakoval, že Spojené štáty budú "bezpečne a zodpovedne" pokračovať vo vojenskom angažovaní "všade tam, kde to medzinárodné právo dovoľuje". Vyzdvihol dôležitosť rešpektovania slobody plavby na otvorenom mori zaručenej medzinárodným právom - najmä v Juhočínskom mori. Opätovne pripomenul aj dôležitosť mieru a stability v Taiwanskom prielive.

Americký a čínsky minister obrany spolu rokovali prvý raz po takmer 18 mesiacoch, pripomína Jonhap. K poslednému významnejšiemu stretnutiu ministrov obrany USA a Číny došlo v novembri 2022 v Kambodži, kde Austin rokoval so svojím vtedajším čínskym náprotivkom Wej Feng-chem. Toho následne nahradil Li Šang-fu, ktorý si s Austinom krátko hovoril na konferencii v Singapure v júni minulého roka, ale so šéfom Pentagónu sa formálne nestretol.

Viac o téme: ZnepokojenieUSAČínaSeverná KóreaProvokácieLloyd Austin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu