Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pod ORBÁNOM sa trasie stolička: TIETO kauzy mu berú na popularite, na politickú scénu prichádza NOVÁ TVÁR!

maďarský premiér Viktor Orbán
maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ – Najdlhšie pôsobiaci politik na poste maďarského premiéra je spájaný s človekom, ktorý bol v minulosti súdený ako riaditeľ sirotinca, kde bola páchaná pedofília. Neskôr spolu so svojím komplicom putovali za mreže. Premiér Viktor Orbán mal však využiť svoj vplyv. Človek, ktorý bol odsúdený za zastrašovanie svedkov, napokon dostal od hlavy štátu milosť. Bol to prešľap, ktorý môže pochovať celú Orbánovu popularitu.

archívne video

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

Meno Viktor Orbán je dobre známe nielen v Maďarsku, ale aj na medzinárodnej politickej scéne. Premiérom krajiny je nepretržite už neuveriteľných 14 rokov, pričom jeho politická strana Fidesz sa všeobecne tešila veľkej popularite. To sa však môže zmeniť už pri najbližších voľbách. Ako informuje Financial Times (FT), s premiérom je totiž spájaná kauza sirotinca, kde mala byť páchaná pedofília. Tento proces je medzi Maďarmi známy, no Orbán spravil ďalšiu chybu, ktorá ho už tentoraz môže stáť aj premiérske kreslo.  

Pedofília a samovražda 

Len kúsok od rodiska Viktora Orbána, v Bočke, boli v roku 2011 vznesené obvinenia proti riaditeľovi miestneho sirotinca Jánosovi Vásárhelyimu, pretože v priestoroch objektu sa mala páchať pedofília. Súdy vtedy rozhodli, že na trestné stíhanie obvineného nepredložila druhá strana dostatok dôkazov. Vásárhelyi je dlhoročný podporovateľ predsedu vlády Orbána. S deťmi pracoval 25 rokov. 

Kauza však po rokoch opäť vyplávala na povrch. V roku 2016 malo jedno z detí spáchať v sirotinci samovraždu. Vásárhelyi sa postavil pred súd. Rok na to mal zástupca riaditeľa sirotinca v Bočke, Endre Kónya, vydierať jednu z mladistvých obetí, aby stiahla svoje svedectvo proti Vásárhelyimu. Súd napokon oboch mužov odsúdil na nepodmienečný trest. 

Omilostenie 

Kónya sa však dostal z väzenia predčasne. Práve tu totiž vstúpili do hry väzby na premiéra Viktora Orbána. Prezidentka Katalin Novákova, ktorá má podľa FT silné väzby práve na Orbána, udelila Kónymu milosť, ktorá nebola nijakým spôsobom prezentovaná ani spomenutá pred médiami.  

Tento čin vyvolal veľkú nevôľu nielen medzi politikmi, ale aj v širokej verejnosti. Orbánova politická strana Fidesz má pred júnovými voľbami do eurovoľbami čoraz menšiu popularitu. Na stranu nespokojných sa pridala aj odštiepená frakcia Fideszu. Rozhodnutie o omilostení väzňa objavil nemenovaný advokát v súdnom registri vo februári tohto roku, pričom ho rozposlal viacerým médiám. 

Medzi obyvateľmi Bočky prevláda názor, že o milosť nepožiadala prezidentka na základe svojho vlastného uváženia. "Možno sa to nikdy nedozvieme, ale sme si celkom istí, že to nebol jej nápad. S milosťou je spájaný najviac Orbán, ktorý vystupoval na verejnosti ako ochranca našich detí," vyjadril sa majiteľ miestneho podniku.  

Orbánove spojenkyne 

Hoci premiér odsúdil udalosti v Bočke ako "jednoducho neprijateľné" a niečo, čo sa "nemôže stať v slušnej krajine, akou je Maďarsko", ani on, ani jeho stranícki kolegovia nevysvetlili dôvody omilostenia.

Po prevalení tohto činu Nováková odstúpila spoločne so vtedajšou ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou, taktiež Orbánov človek. Prezidentkou Maďarska bola necelé dva roky (2022-2024). Exministerka Vargová okrem toho stiahla svoju kandidatúru ako vedúca Fideszu do europarlamentných volieb. 

Bývalý diplomat Magyar

Vo svetle týchto udalostí začala naberať na sile kampaň bývalej Vargovej manžela Pétera Magyara. Je to maďarský právnik a niekdajší bruselský diplomat administratívy premiéra Viktora Orbána. 

V jeho vyhláseniach často figurujú výrazy ako pokrytectvo a úplatkárstvo, ktoré adresuje vládnemu Fideszu. Magyar pôsobil v minulosti ako diplomat. "Už ani minútu sa nechcem podieľať na politickom systéme, kde sa skutoční vinníci schovávajú za ženskými sukňami," napísal na Facebooku. Bola to priama narážka na obe spojenkyne Viktora Orbána, ktoré sa pre upokojenie celej situácie rozhodli rezignovať. 

Podobnými názormi a slovnými atakmi na vládnucu stranu sa snaží získavať nových voličov a zväčšovať svoju popularitu. FT pripomína, že len prednedávnom vyšli do ulíc maďarských miest tisíce nespokojných voličov, aby vyjadrili svoju reakciu na škandál so sexuálnym zneužívaním detí.

V Magyarov prospech hovoria aj prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že jeho strana môže byť v najbližších voľbách až treťou najväčšou, pričom by v tomto "boji o Brusel" vyhrala nad Fideszom, z čoho by mohla profitovať aj o dva roky pri parlamentných voľbách.

"Moja bývalá manželka, a zároveň prezidentka, boli spoločne s exministerkou Vargovou obetované, aby za každú cenu chránili premiéra (Viktora Orbána) pred týmto škandálom," povedal Magyar.

Obvinenie od exmanželky  

Hovorca premiéra a strany Fidesz označil Magyarovu kampaň za "zúfalý krok v bezvýchodiskovej situácii". "Maďarská vláda nebude na takéto vyjadrenia vôbec reagovať," dodal. Strana, ktorá viní Orbána však čelí domácemu násiliu. Exministerka Vargová mala v roku 2021 vypovedať na polícii, že jej vtedajší manžel (Péter Magyar) ju napadol najprv verbálne a potom aj fyzicky. Magyar túto skutočnosť nevyvrátil, ale poprel, že by na svojej žene páchal fyzické násilie. 

Viac o téme: OdstúpenieKauzaSirotinecObvinenie MaďarskoViktor OrbánFideszPedofíliaJudit VargováPolitikaPéter MagyarBricskaJonáš VásárhelyiBočkaEndre KónyaKatalina Novákova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu