Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Orbán v Maroku na svetovej schôdzke vedenia CDI hodnotil európsku situáciu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Európska zelená transformácia, ekonomický rast, migrácia a vojna na Ukrajine boli hlavnými témami prejavu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na piatkovom rokovaní vedenia Internacionály demokratického stredu (IDC/CDI) v marockom Marrákeši. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán, ktorý je jedným z podpredsedov organizácie združujúcej lídrov kresťanskodemokratických strán z celého sveta, povedal, že bruselské rozhodnutia dostali európskych poľnohospodárov a výrobcov automobilov do ťažkej situácie. Upozornil, že európska konkurencieschopnosť sa zhoršuje, keďže Spojené štáty aj Čína dosahujú oveľa vyšší ekonomický rast ako EÚ.

archívne video 

Ódor na summite EÚ vyvrátil Orbánove tvrdenia o bankrote Európskej únie (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

V otázke prisťahovalectva maďarský ministerský predseda kritizoval migračný pakt schválený v týchto dňoch Európskym parlamentom. Týmto paktom podľa jeho slov teraz Brusel – napriek predchádzajúcim rozhodnutiam vyžadujúcim konsenzus – vnucuje krajinám, ktoré sú proti prisťahovalectvu, svoju politiku ústretovú voči migrantom. Maďarsko a Poľsko už oznámili, že tento "škodlivý a nebezpečný pakt" neuplatnia, dodal Orbán. V súvislosťou s vojnou na Ukrajine Orbán poznamenal, že v EÚ stojí 26 členských krajín podporujúcich pokračovanie vojny proti Maďarsku, ktoré presadzuje mier. "Stále sme za prímerie a mierové rokovania," povedal.

Maďarský premiér ďalej hovoril aj o zmene politiky NATO. "Aliancia sa zatiaľ do vojny na Ukrajine nezapojila, minulý týždeň sa však začala pripravovať na koordináciu dodávok zbraní a finančnej podpory. Maďarsko sa na tomto plánovacom procese nezúčastní," podčiarkol Orbán.

Viac o téme: SituáciaMarokoEurópaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu