Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po stroskotaní lode s migrantmi v maltských vodách zahynulo 9 ľudí, 15 je nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

RÍM - Počet obetí stroskotania plavidla s migrantmi v maltských vodách neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa stúpol na deväť. Tamojšie úrady momentálne riešia šesť prípadov stroskotaní a situáciu označujú za kritickú. Stále je pritom nezvestných 15 ľudí vrátane troch maloletých, informuje o tom agentúra APA.

Plavidlo s migrantmi vyrazilo podľa úradov ešte v nedeľu večer z tuniského prístavu Sfax. Ľudia na palube pochádzali z Guiney, Burkiny Faso, Mali a Pobrežia Slonoviny. Talianska pobrežná stráž uviedla, že loď sa prevrátila v medzinárodných vodách približne 30 námorných míľ juhovýchodne od ostrova Lampedusa. Záchranným člnom sa napriek nepriaznivým podmienkam podarilo dostať stroskotancov na palubu. Dovedna 23 ľudí sa podarilo zachrániť; niekoľkí z nich však zahynuli počas prevozu v dôsledku podchladenia.

archívne video

Na more vyplávala najväčšia výletná loď sveta (Zdroj: Royal Caribbean)

Starosta Lampedusy Filippo Mannino sa vyjadril: "Náš ostrov je otrasený touto tragédiou a ľudským zúfalstvom... medzi obeťami je aj malé dievčatko," uviedol v súvislosti s nešťastím starosta Lampedusy Filippo Mannino a dodal, že počet mŕtvych stúpa. Polícia zachránených migrantov podrobila výsluchu, píše APA.

Talianske ministerstvo vnútra udáva, že od začiatku tohto roka už na juh Talianska dorazilo 15.774 migrantov, pričom ich počet je v porovnaní rovnakým obdobím predchádzajúceho roka nižší - vtedy ich počet predstavoval už 31 128. Pravicová vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej uzatvára dohody s domovskými krajinami migrantov a snaží sa tak zamedziť ilegálnej migrácii do krajiny, pripomína APA.

Viac o téme: ObeteMigrantiStroskotanieLampedusaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu