Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Za prvý štvrťrok zaistili v Česku 68 nelegálnych tranzitných migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V prvých troch mesiacoch tohto roka zadržali policajti v rámci tranzitnej nelegálnej migrácie cez územie Českej republiky celkom 68 osôb. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 je to o 139 osôb (67 percent) menej, informuje o tom správa Riaditeľstva služby cudzineckej polície.

Najčastejšie sa pokúšali cez ČR dostať do ďalších krajín EÚ občania Sýrie (41 osôb), Afganistanu (sedem osôb) a Turecka (päť osôb). Z hľadiska vstupu pozemnou cestou prevládal smer zo Slovenskej republiky (15 osôb). Vnútroschengenskými letmi osoby takmer vo všetkých prípadoch zvolili prílet z Grécka (34 osôb) a v prevažnej väčšine sa preukázali neplatnými dokladmi.

archívne video

Autentické zábery nočného prenasledovania vozidla s nelegálnymi migrantmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Tranzitujúce osoby boli najčastejšie odhalené policajtmi inšpektorátu cudzineckej polície medzinárodného Letiska Václava Havla v Prahe (56 percent) a na území Moravskosliezskeho (12 percent), Ústeckého (desať percent) a Juhomoravského kraja (sedem percent).

Cieľom cudzincov zadržaných pri nelegálnej tranzitnej migrácii je najčastejšie Nemecko, v jednotkách prípadov potom ostatné štáty západnej Európy. Česká republika je tak naďalej iba tranzitnou krajinou, konštatuje polícia ČR.

Viac o téme: ČeskoZadržanieMigrantiNelegálni migranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu