Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FATÁLNA zámena pacientiek v českej nemocnici! Zdravej žene urobili omylom potrat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA - V pražskej Fakultnej nemocnici Bulovka došlo začiatkom tohto týždňa k hroznému incidentu. Personál si údajne poplietol pacientky a zdravá žena v dôsledku toho potratila. Nežiaducu udalosť potvrdila aj tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

Podľa informácií CNN Prima NEWS malo ísť o dve cudzinky, ktoré trvalo žijú v Česku. Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, zatiaľ čo druhej žene mali lekári vykonať zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním aj ukončiť tehotenstvo. Nastala ale zámena a žena, ktorá prišla na bežnú kontrolu, v dôsledku toho potratila.

„Prvá pacientka, ktorá bola tehotná, prišla na bežnú kontrolu, druhá pacientka sa dostavila na kyretáž. Obe ženy sú ázijského pôvodu. Ide o zákrok, ktorý sa ľudovo tiež nazýva výškrab. Vykonáva sa ženám, u ktorých dlhodobo dochádza ku krvácaniu alebo majú problémy po pôrode a podobne. Zákrok sa vykonáva na žene, ktorá nie je gravidná a trpí gynekologickými problémami. Z nepochopiteľných dôvodov si na klinike obe pacientov prehodili a úbohej žene odobrali jej dieťa,“ popísal incident zdroj webu Praha IN.cz, ktorý nechcel byť zverejnený.

Hrozný incident potvrdila aj nemocnica

„V pondelok 25. marca došlo na našej Gynekologicko-pôrodníckej klinike k nežiaducej udalosti. Podľa doterajších zistení došlo v dôsledku závažného porušenia a nedodržania interných predpisov zo strany dotknutých zamestnancov k zahájeniu operačného zákroku u nesprávne identifikovanej pacientky,“ oznámila pre CNN Prima NEWS tlačová hovorkyňa Bulovky Eva Stolejda Libigerová.

„Za túto nešťastnú udalosť sme pacientke a celej jej rodine vyjadrili hlbokú ľútosť a ospravedlnenie a uistili ju, že urobíme všetko preto, aby vzniknutá ujma bola čo najviac zmiernená a tiež odškodnená. Ako akreditovaná fakultná nemocnica máme jasne stanovené pravidlá a postupy, ktoré je náš zdravotnícky personál povinný bez výnimky dodržiavať," uviedla pre Praha IN.cz.

Dodala, že dotknutý personál kliniky je do úplného vyhodnotenia nežiaducej udalosti postavený mimo služby s tým, že "v prípade zistenia porušenia záväzných pracovných postupov v rámci práve prebiehajúceho interného vyšetrovania bude u konkrétnych jednotlivcov vyvodená osobná zodpovednosť,“ oznámila.

Viac o téme: PotratPrahaZámena pacientok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu