Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objasnenie TRAGÉDIE v českej nemocnici: TAKTO došlo k osudnému POTRATU! Obvinené majú stále PRACOVAŤ

Vstup do Fakultnej nemocnice Bulovka (Fakultní nemocnice na Bulovce) v Prahe Zobraziť galériu (4)
Vstup do Fakultnej nemocnice Bulovka (Fakultní nemocnice na Bulovce) v Prahe (Zdroj: Facebook/​Alžběta Kovářová)

PRAHA – Českým zdravotníctvom otriasol veľký škandál. Fakultná nemocnice Bulovka v Prahe spravila veľkú chybu, keď si jej personál zamenil pacientky a vykonal potrat u tehotnej ženy, ktorá prišla len na kontrolu. České médiá sa tejto udalosti podrobne venujú, pričom poskytli vyhlásenia viacerých zainteresovaných osôb. Vo vzduchu naďalej visí otázka, kto bol na vine.

archívne video

Vyjadrenie riaditeľa UNLP Košice Ľ. Beňa po požiari v nemocnici (Zdroj: TASR/František Iván)

Pražská nemocnica sa ocitla pod paľbou kritiky, keď na povrch vyplávali desivé správy o potrate, ktorý doktori vykonali na inej pacientke. Osudný zákrok sa odohral dňa 25. marca na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Bol to omyl, ktorý sa už nedá zvrátiť. Ako informuje eXtra.cz., podľa prvotných vyjadrení Fakultnej nemocnice Bulovka boli vinníci postavení mimo službu. Ako sa neskôr ukázalo, nebola to celkom pravda. "Neprepustili ich! Normálne chodia na 12 aj 24-hodinové služby. Sestra zo sály bola v práci a rovnako tak aj lekárka z ARO oddelenia," objasnil jeden zo zamestnancov nemocnice pre TV Nova. 

Dve lekárky, zdravotná sestra a úradníčka 

Riaditeľ nemocnice Jan Kvaček mal zakázať celému personálu o tejto veci hovoriť. "Nemôžeme sa o tom s nikým rozprávať. Tak rozhodol riaditeľ. Kto prehovorí, vyhodia ho," povedal zo strachu nemenovaný zamestnanec. Vedenie nemocnice, ako aj rezort zdravotníctva Českej republiky však zhodne tvrdia, že za fatálne pochybenia boli odvolaní štyria zamestnanci.

"Boli identifikovaní Oddelením krízového riadenia Fakultnej nemocnice Bulovka ako potenciálni vinníci nešťastnej udalosti. Okamžite sme ich postavili mimo službu, pričom tento stav je naďalej v platnosti. Išlo o anestéziologičku z oddelenia ARO, lekárku, sestru a administratívnu pracovníčku z gynekologicko-pôrodníckej kliniky," uviedla hovorkyňa nemocnice Bulovka.  

Osudná zámena 

Česky Blesk informuje, že k zámene pacientiek malo dôjsť už v čakárni. Zdravotná sestra prečítala meno ženy, Aziatky, ktorá mala ísť na tzv. kyretáž (možné ukončenie tehotenstva). Pacientka sa však v čakármi v tom čase nenachádzala. Lenže sestre sa prihlásila iná žena, tiež Aziatka. "Nerozumela ani slovo a zrejme zo slušnosti so všetkým súhlasila, dostala zdravotnú dokumentáciu ženy, ktorá mala ísť na kyretáž, a tak sa dostala postupne až na sálu kde prišla o bábätko," povedal anonymný zdroj s tým, že to nijako neospravedlňuje zdravotníkov. "Keby striktne dodržali postup, nič z toho by sa nestalo," dodal.

Objasnenie TRAGÉDIE v českej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Všetko podpísala

Pacientka Aziatka reagovala, aj keď volali na inú ženu, uvádza CNN Prima News. V ambulancii údajne podpísala všetky dokumenty, ktoré sa týkali operačného zákroku. So všetkými krokmi ju tam aj oboznámili. "Z jej prejavu sa zdalo, že všetkým informáciám rozumela a pochopila ich. Dokumenty podpísala, aj keď v kolonke nebolo uvedené jej meno. Navyše si ich prešiel aj jej partner. Rovnako ochotne sa nechala pripraviť na operáciu a odviezť na operačnú sálu. Keď ju pred operáciou anestéziologička oslovila menom (druhej pacientky Aziatky), zase prikývla," uviedol zdroj, ktorý si prial zostať v anonymite.

Objasnenie TRAGÉDIE v českej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Trestný čin

Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania. Polícia ho kvalifikovala ako trestný čin. "Na základe zistenia nových skutočností začali úkony trestného konania pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," povedala policajtka Eva Kropáčová. Zamestnancom nemocnice, ktorí sa dopustili pochybenia, môže podľa právničky Kláry Slámovej hroziť aj odňatie slobody na niekoľko rokov, prípadne peňažný trest.

Objasnenie TRAGÉDIE v českej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Advokát Jan Černý hovorí o mimosúdnom konaní, ktoré by bolo z pohľadu nemocnice lepšou voľbou. Odškodné sa bude podľa neho pohybovať v miliónoch českých korun (desiatky tisíc eur). 

Vyjadrenie nemocnice 

Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že neboli dodržané interné predpisy, po ktorých došlo k závažnému pochybeniu zo strany personálu. Následne bola vykonaná operácia u inej pacientky. "Za túto nešťastnú udalosť sme sa pacientke a celej jej rodine úprimne a hlboko ospravedlnili a uistili ju, že urobíme všetko pre to, aby vzniknutá ujma bola čo najviac zmiernená a odškodnená," uviedla pre eXtra.cz hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

Viac o téme: PotratVyšetrovaniePochybenieVyjadreniaPrahaČeská republikaKrimiFakultná nemocnica BulovkaJazyková bariéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu