Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Južná Kórea zadržala loď: Podozrivá bola z účasti na zakázaných aktivitách s KĽDR

Južná Kórea zadržala loď podozrivú z účasti na zakázaných aktivitách s KĽDR
Južná Kórea zadržala loď podozrivú z účasti na zakázaných aktivitách s KĽDR (Zdroj: TASR/AP/Yonhap)

SOUL - Južná Kórea pri svojom južnom pobreží zadržala loď bez štátnej príslušnosti, informovali v stredu bezpečnostné zdroje. Plavidlo podľa Soulu smerovalo zo Severnej Kórey a porušovalo sankcie OSN, informuje agentúra Jonhap.

Plavidlo zadržali ešte v sobotu. Ide o 3000-tonovú nákladná loď DEYI, ktorá údajne smerovala zo Severnej Kórey cez Čínu do Ruska. Na jej palube bolo trinásť ľudí vrátane čínskeho kapitána a ďalších čínskych a indonézskych členov posádky. Tí odmietli poslúchnuť príkaz na zastavenie plavidla.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Juhokórejská pobrežná stráž následne podľa informácií agentúry Jonhap loď presunula a zakotvila pri juhovýchodnom prístave Pusan. Bezprostredne nebolo známe, či sa loď podieľala na nejakých aktivitách porušujúcich sankcie. Úrady údajne nemohli potvrdiť, čo plavidlo preváža, keďže posádka odmieta otvoriť nákladný priestor.

Rezolúcia OSN č. 2397 prijatá v roku 2017 umožňuje krajinám skontrolovať, zadržať a skonfiškovať akékoľvek plavidlo vo svojich teritoriálnych vodách, ktoré je podozrivé z účasti na zakázaných aktivitách so Severnou Kóreou, pripomína Jonhap.

Viac o téme: LoďKĽDRJužná KóreaZakáz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu