Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruská bezpečnostná služba obviňuje z teroristického útoku Ukrajinu: Tá to poprela

Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60 Zobraziť galériu (3)
Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Avilov/Moscow News Agency)

MOSKVA - Ruská tajná služba FSB podľa médií tvrdí, že podozriví z piatkového útoku v Krasnogorsku pri Moskve mali údajne kontakty na ukrajinskej strane. Kyjev už v piatok odmietol, že by mal s útokom na koncertnú sieň čokoľvek spoločné.

Útočníci, ktorí boli dnes ráno zadržaní, sa pokúšali ujsť smerom k rusko-ukrajinskej hranici. Predpokladaní teroristi údajne "mali kontakty na ukrajinskej strane", uviedla FSB podľa denníka Kommersant.

Teroristický útok v Moskve

Tajná služba potvrdila, že štyroch podozrivých z piatkového útoku zadržali v Brjanskej oblasti na západe Ruska, teda v blízkosti hraníc s Ukrajinou a Bieloruskom. Postupne vraj boli dopadení v rozmedzí niekoľkých hodín. Zatknutia sú teraz prepravované do Moskvy, dodala FSB. Celkovo bolo v rámci vyšetrovania zadržaných 11 ľudí, informoval dnes dopoludnia šéf FSB Alexander Bortnikov ruského prezidenta Vladimira Putina. Počet obetí útoku podľa najnovšej bilancie vzrástol na 93 a úrady predpokladajú, že to nie je konečný údaj.

K útoku sa prihlásil Islamský štát

Ak sa ukáže, že za útokom stála Ukrajina, mala by "dostať jasnú odpoveď na bojisku", vyhlásil podľa agentúr ruský poslanec, bývalý generál Andrej Kartapolov. K útoku sa už v piatok prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, o autentickosti jej vyjadrení na sociálnych sieťach ale panujú pochybnosti. Jeden z ruských poslancov, ktorý ako prvý informoval o dopadení podozrivých v Brjanskej oblasti, uviedol, že v aute, ktoré bolo zastavené streľbou, boli nájdené pasy občanov Tadžikistanu.

Veteráni zásahovej protiteroristickej jednotky Alfa prirovnávajú útok v Krasnogorsku k prepadnutiu moskovského divadla s muzikálom Nord-Ost čečenským komandom, ktoré si v roku 2002 vyžiadalo životy 130 rukojemníkov, a prepadnutím školy v severoosetskom mestečku Beslan, kde v roku 2004 pri teroristickom útoku zahynulo vyše 330 ľudí. Kým predtým teroristi vznášali nejaké požiadavky, teraz útočia výlučne kvôli zabíjaniu a zastrašovaniu ľudí, mieni združenie veteránov Alfy podľa agentúry TASS.

Viac o téme: StreľbaRuskoMoskvaUkrajinaTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu