Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Teror v Rusku! Počet obetí piatkovej streľby stúpol na 133, zadržali štyroch strelcov

Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60 Zobraziť galériu (2)
Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60 (Zdroj: TASR/Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency)

MOSKVA - Počet obetí piatkového teroristického útoku v Krasnogorsku pri Moskve stúpol na 133, uviedol Vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku zohráva úlohu federálnej kriminálnej ústredne. Predchádzajúca bilancia dosiahla 115 obetí.

Požiar v centre Moskvy, na mieste zasahovalo viac ako 80 hasičov (Zdroj: Youtube/War)

Aktualizované 20:45 

Hasiči v sobotu večer uhasili požiar v budove koncertnej haly Crocus City Hall na predmestí Moskvy, v ktorej došlo v piatok k teroristickému útoku s vyše 130 obeťami na životoch. Potvrdilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré tiež zverejnilo zoznam dosiaľ identifikovaných obetí. Informovali o tom tlačové agentúry TASS a AFP, píše TASR.

Aktualizované 20:17 

Ruskí propagandisti znázornili, čo sa stalo vo vnútri radnice Crocus počas a po útoku.

Aktualizované 18:47 

Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) v sobotu ostro odmietla slová ruského prezidenta Vladimira Putina o údajnom zapojení Ukrajiny do piatkového teroristického útoku na moskovskú koncertnú sálu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA. Tvrdenie Putina, že štyroch páchateľov zatkli počas úteku smerom na Ukrajinu, je "úplne nepravdivé a absurdné vyhlásenie", uviedol v sobotu hovorca tajnej služby HUR Andrij Jusov. "Samozrejme, táto verzia pod náporom kritiky neobstojí," dodal hovorca, ktorého citovala webová stránka Ukrajinska pravda.

Aktualizované 18:35 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil v sobotu útok pri Moskve s viac ako 130 obeťami ako ohavný zločin. Washington podľa neho odsudzuje terorizmus vo všetkých jeho formách. Informácie sme prevzali od agentúr AFP a DPA. "Odsudzujeme terorizmus vo všetkých jeho formách a stojíme solidárne s obyvateľmi Ruska pri smútení nad stratami životov pri tejto hroznej udalosti," uviedol Blinken vo vyhlásení. Vyjadril súčasne sústrasť príbuzným a blízkym obetí.

Aktualizované 17:20 

Ruské ministerstvo vnútra v sobotu oznámilo, že štyria podozriví útočníci zadržaní po piatkovom útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy nie sú ruskými občanmi. Informovala o tom agentúra AFP. "Všetci sú cudzí štátni príslušníci," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Ruské médiá priniesli správy, podľa ktorých sú títo podozriví občanmi Tadžikistanu, krajiny susediacej s Afganistanom, v ktorej je aktívna aj skupina Islamský štát (IS). Tá sa k najkrvavejšiemu útoku v Rusku za takmer dve desaťročia prihlásila.

Aktualizované 16:13 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v mene celej slovenskej vlády odovzdal veľvyslancovi Ruskej federácie na Slovensku Igorovi Bratčikovi prejavy solidarity a úprimnej ľútosti. Počas ich sobotného telefonátu v súvislosti s piatkovým (22. 3.) útokom na predmestí Moskvy mu premiér ponúkol aj súčinnosť. Informuje o tom na sociálnej sieti. "Každá krajina na svete má povinnosť spolupracovať v boji proti terorizmu, nech jeho dôsledkami trpí ktokoľvek, a v tomto duchu som ponúkol súčinnosť aj pánovi veľvyslancovi," uviedol premiér.

Aktualizované 15:45 

Džihádistická skupina Islamský štát (IS) v sobotu vyhlásila, že piatkový útok v koncertnej sále na predmestí Moskvy vykonali štyria jej príslušníci. Podľa ruských vyšetrovateľov zabili najmenej 133 ľudí. Informujeme na základe servisu agentúr AP, AFP a DPA. "Útok uskutočnili štyria bojovníci IS vyzbrojení samopalmi, pištoľou, nožmi a zápalnými bombami," uviedol IS na jednom zo svojich kanálov na Telegrame. Dodal, že útok bol namierený proti "tisícom kresťanov v hudobnej sále" a bol súčasťou vojny s krajinami "bojujúcimi proti islamu".

Aktualizované 14:44 

Počet obetí piatkového teroristického útoku v Krasnogorsku pri Moskve stúpol na 133, uviedol Vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku zohráva úlohu federálnej kriminálnej ústredne. Predchádzajúca bilancia dosiahla 115 obetí.

Aktualizované 14:38 

Útok v Rusku, pri ktorom útočníci v koncertnej sále na okraji Moskvy v piatok zabili najmenej 115 ľudí a mnoho ďalších zranili, je súčasťou vojny zúriacej medzi Islamským štátom (IS) a krajinami bojujúcimi proti islamu. V dnešnom vyhlásení na internete to podľa agentúry Reuters uviedla táto teroristická organizácia, ktorá sa k streľbe prihlásila už v piatok.

Aktualizované 14:20 

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu piatkový útok v koncertnej hale na predmestí Moskvy označil za barbarský teroristický čin. Na nedeľu vyhlásil štátny smútok, informujeme s odvolaním sa na agentúry AP a AFP. "Vyhlasujem 24. marec za deň národného smútku," povedal prezident vo svojom prejave v televízii. V Rusku boli podľa jeho slov v reakcii na útok posilnené bezpečnostné opatrenia.

Aktualizované 14:06 

Rusko zatklo 11 ľudí, vrátane "všetkých štyroch" podozrivých strelcov, v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v koncertnej sále v Moskve, kde bolo zabitých najmenej 143 ľudí. V sobotu to oznámil Kremeľ. Informácie sme prevzali z tlačovej agentúry Reuters.

Aktualizované 13:15

Kyjev v sobotu odmietol tvrdenia Ruska o možnej spojitosti Ukrajiny s piatkovým útokom v koncertnej hale na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal viac než 115 obetí, informuje o tom agentúra AFP. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu vyhlásila, že ozbrojenci stojaci za piatkovým útokom mali kontakty na Ukrajine a snažili sa tam po útoku uniknúť. "Verzia ruských bezpečnostných služieb v spojitosti s Ukrajinou je totálne neobhájiteľná a absurdná," uviedol na sociálnej sieti X poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychailo Podoľak.

Aktualizované 12:20

Počet obetí piatkovej streľby v koncertnej hale na predmestí Moskvy sa zvýšil na najmenej 115. Záchranné zložky pri odstraňovaní trosiek našli ďalšie telá, informujú o tom agentúry AP a DPA, ktoré sa odvolávajú na ruské úrady. Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov v aplikácii Telegram uviedol, že záchranári budú trosky prehľadávať ešte niekoľko dní.

Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) uviedol, že zatiaľ bolo potvrdených 93 úmrtí. Dodal, že tento počet sa ešte pravdepodobne zvýši. Ruské úrady tiež uviedli, že medzi obeťami sú najmenej tri deti.

Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandr Bortnikov uviedol, že úrady zadržali 11 osôb, píše AP s odvolaním sa na ruské média. Štyria zo zadržaných sa zúčastnili priamo na útoku.

Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60
Zobraziť galériu (2)
Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60  (Zdroj: TASR/AP)

Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk na predmestí Mosvky vpadli v piatok večer viacerí muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Na mieste zabili podľa úradov najmenej 60 ľudí a 100 zranili. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

Videozáznamy zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú ozbrojencov strieľajúcich do civilistov. Strecha budovy sa v sobotu skoro ráno zrútila a hasiči viacero hodín bojovali s požiarom, ktorý počas útoky vypukol, píše AP.

Viac o téme: ObeteZatknutíútok RuskoMoskvaKoncertná hala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu