Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Osoby zadržané v Dagestane financovali podľa tajnej služby útok pri Moskve

Budova Crocus City Hall na západnom okraji Moskvy po útoku
Budova Crocus City Hall na západnom okraji Moskvy po útoku (Zdroj: SITA/Tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie prostredníctvom agentúry AP)

MOSKVA - Štyria cudzinci zadržaní v nedeľu v ruskom Dagestane sa podieľali na financovaní teroristického útoku v koncertnej hale pri Moskve z konca marca a dodali útočníkom zbrane, uviedla dnes agentúra TASS s odvolaním ruskú tajnú službu FSB. Útok v koncertnej sieni Crocus City Hall v Krasnogorsku na predmestí Moskvy si vyžiadal najmenej 144 obetí na živote.

V nedeľu ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) informoval, že v Dagestane zadržali trojicu ľudí, ktorá plánovala ďalšie teroristické útoky. Podľa dnešného oznámenia FSB boli zadržané štyri osoby a ide o zahraničných bojovníkov.

archívne video

Zábery z útoku v koncertnej sále v Moskve, ktoré ISIS zverejnil prostredníctvom svojej mediálnej siete (Zdroj: X/@OvertonLive)

Štvorica plánovala útok v dagenskom Kaspijsku, tvrdí ruská kontrarozviedka. "Zistilo sa tiež, že zadržaní bojovníci sa priamo podieľali na poskytovaní financií a teroristických prostriedkov pôvodcom teroristického útoku spáchaného 22. marca v koncertnej sieni Crocus City Hall v Moskve," oznámila agentúre TASS tajná služba.

Ruské bezpečnostné zložky zadržali v súvislosti s útokom najmenej 12 osôb, vrátane štyroch predpokladaných útočníkov. Väčšina zadržaných pochádza z Tadžikistanu. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Ruský vyšetrovací výbor aj Kremeľ však streľbu v koncertnej hale spájajú s Ukrajinou, kde Moskva pred viac ako dvoma rokmi začala inváziu, dôkazy pre to však nepredložili. Ukrajina zapojenie do teroristického útoku v ruskej metropole odmietla.

Viac o téme: FinancovanieTajná službaútok RuskoMoskvaDagestanCrocus City Hall
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu