Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krutý trest za NÁZOR v Rusku: Jasný ODKAZ na VOLEBNOM LÍSTKU! Jeho autorka pôjde za mreže a zaplatí mastnú pokutu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PETROHRAD – Prezidentské voľby v Rusku sú už minulosťou. Podľa očakávaní ich vyhral súčasný prezident Vladimir Putin s viac ako 80-percentnou podporou voličov. Mnohí Rusi však so súčasným režimom nesúhlasia a snažili sa to dať najavo všetkými možnými spôsobmi. Po ich odhalení prichádzajú ale veľké tresty.

archívne video

Prezidentka Čaputová pri príležitosti druhého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Prezidentské voľby 2024 v Ruskej federácii vyhral s prehľadom súčasný prezident Vladimir Putin. Mnohí voliči však nechceli zakrúžkovať jeho meno a preto napríklad, ako jedna žena, napísali na volebný lístok rôzne odkazy. Obyvateľka Petrohradu mala však tú smolu, že ruské úrady ju odhalili. 

Odkaz pre Kremeľ

V stredu 20. marca uviedla ruská tlačová agentúra TASS, cituje The Moscow Times, že petrohradský súd Dzeržinskij nariadil dňa 19. marca zatknutie istej Alexandry Čirjatjevovej, ktorá na volebný lístok v čase konania prezidentských volieb napísala dve slová "Nie vojna". Adresovala ich ruskému režimu, ktorý spustil koncom februára 2022 na Ukrajine vojenskú inváziu. 

Krutý trest za NÁZOR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatknutá obyvateľka Petrohradu bola obvinená z napísania protivojnového odkazu. Malo sa tak v nedeľu 17. marca, počas posledného dňa volieb. "Čirjatjevová poškodila štátny majetok a zdiskreditovala ruské ozbrojené sily," uviedol vo vyhlásení petrohradský súd.

Poškodená neustúpila, pretože ešte vo volebnej miestnosti obvinila policajta z narušenia princípu tajného hlasovania. Vo volebných miestnostiach boli síce provizórne zahalené miesta, kde voliči krúžkovali mená, avšak kedykoľvek tam vstúpili ozbrojení policajti, ktorí "kontrolovali", ako voliči hlasujú. Takýmto spôsobom odhalili aj odkaz, ktorý napísala Čirjatjevová.

Za mreže a pokuta 

Okresný súd Dzeržinskij obvinil zadržanú z výtržníctva a poslal ju za mreže na osem dní. Okrem toho musí za diskreditáciu ruskej armády zaplatiť pokutu 40-tisíc rubľov (396,35 eur). V Rusku sú za diskreditáciu armády, alebo negatívne názory na vojnu na Ukrajine, veľmi vysoké a kruté tresty. Za šírenie "nepravdivých informácií" hrozí odňatie slobody od 5 do 15 rokov.  
 

Viac o téme: Prezidentské voľbyZákonOdkazTrestSúdyRuskoPetrohrad2024KrimiNie vojneAlexandra Čirjatjevová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu