Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Iracký utečenec podpaľoval Korán: Teraz odišiel zo Švédska do Nórska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

ŠTOKHOLM - Iracký utečenec vo Švédsku Salwan Momika v stredu oznámil, že odchádza do susedného Nórska, keďže Švédsko mu zrušilo povolenie na pobyt. Informuje agentúra AFP.

Momika je iracký kresťan, ktorý počas leta zapaľoval vo Švédsku Korán pri sérii protestov. Pre AFP povedal, že už pricestoval do Nórska a plánuje tam požiadať o azyl. "Odišiel som zo Švédska, pretože vládne úrady ma prenasledovali," napísal Momika v textovej správe.

archívne video

Utečenecký tábor v Kútoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Momikove protesty a pálenie koránu vyvolali hnev a odsúdenie v moslimských krajinách. V Iraku protestujúci v júli dvakrát vtrhli na švédske veľvyslanectvo v Bagdade a v jeho areáli zakladali požiare. Švédska vláda znesväcovanie Koránu odsúdila, ale zdôraznila, že v krajine platia zákony týkajúce sa slobody prejavu a zhromažďovania.

Zvýšili stupeň rizika terorizmu

Švédska spravodajská služba v polovici augusta zvýšila stupeň rizika terorizmu na štvrtý v piatich stupňov, pretože reakcie rozhnevaných ľudí spravili z krajiny "najdôležitejší terč". Švédsky migračný úrad v októbri zrušil Momikovi povolenie na pobyt a ako dôvod uviedol jeho nepravdivé informácie o pôvodnej žiadosti. Udelil mu však dočasné povolenie na pobyt, pretože existuje "prekážka v uskutočnení" deportácie do Iraku.

Pred mesiacom Irak požiadal o jeho vydanie za jeden z prípadov podpálenia koránu."Švédsko sa pre mňa stalo hrozbou, keď padlo rozhodnutie vyhostiť ma a hrozilo mi vydanie do Iraku," uviedol Momika. Momika označil slobodu vyjadrovania a ochranu ľudských práv vo Švédsku za "veľkú lož".

Viac o téme: UtečenecNórskoKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu