Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin dostal v Čečensku takmer 99 percent hlasov: Ide o jeho najlepší výsledok

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol počas uplynulého víkendu po piaty raz zvolený za hlavu štátu, získal v Čečenskej republike na severnom Kaukaze 98,99 percenta hlasov. Na celoštátnej úrovni ide o jeho najlepší výsledok, informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

Podľa pondelňajších údajov volebnej komisie dosiahla účasť voličov v tejto federatívnej republike 97 percent a ide o najvyššie číslo v celej Ruskej federácii. V roku 2018 to bolo 91,44 percenta. Čečensko, na čele ktorého stojí Ramzan Kadyrov, tradične hlási vysokú volebnú účasť a silnú podporu pre Putina. Líder Kremľa, ktorého čaká ďalšie šesťročné funkčné obdobie, tam dosiahol najlepší výsledok v roku 2012, keď získal 99,76 percenta hlasov.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 709 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Hlasovanie v Čečensku sa však považuje za ešte napätejšie ako vo zvyšku Ruska. Podľa pozorovateľov v regióne dochádza k represiám a násiliu. Kadyrov, ktorý sa prezentuje ako Putinov lojálny stúpenec, je obvinený zo závažného porušovania ľudských práv a vrážd na politickú objednávku. Putin ako premiér v roku 1999 poslal do Čečenskej republiky, ktorá predtým vyhlásila nezávislosť od Ruska, vojská, čo viedlo k úplnému zničeniu tamojšieho hlavného mesta Groznyj.

Putin v minulotýždňových prezidentských voľbách získal približne 90 percent hlasov aj v ostatných kaukazských republikách. Úradujúci prezident v nich nemal žiadneho reálneho súpera a voľby nie sú všeobecne - a najmä Západom - považované za slobodné ani spravodlivé. Volebná komisia po sčítaní takmer všetkých hlasov prisúdila Putinovi rekordné víťazstvo - takmer 88 percent, čo je doteraz jeho najlepší výsledok. Medzinárodní pozorovatelia neboli prítomní pri volebnom procese. Hlasovanie, ktoré sa skončilo v nedeľu, sprevádzali početné protesty tisícov Putinových odporcov.

Viac o téme: VoľbyRuskoVladimir PutinČečenskoRamzan Kadyrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu