Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čečensko vydalo bizarné nariadenie: Nesmie sa hrať pomalá ani rýchla hudba, šancu nemá ani ruská hymna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GROZNYJ - Čečensko chce chrániť svojich občanov pred vplyvmi západnej kultúry. Týka sa to aj hudby. Preto úrady vydali nariadenie, ktoré prikazuje, aké tempo má hudba mať. Cez sito by neprešla ani ruská hymna. Tá je podľa nariadenia príliš pomalá.

Ako kritérium majú slúžiť tzv. údery za minútu (medzi hudbníkmi označovanie ako beats per minute BPM).

archívne video

Filipínska mládež hrá tradičnú skladbu v haciende na trstinovej plantáži ostrov Negros (Zdroj: Zoznam / ako)

Vytvorením príslušných pravidiel poveril čečenský prezident Ramzan Kadyrov podľa Sky News ministra kultúry Musa Dadajeva. Hudba tak má v budúcnosti zodpovedať národnej mentalite.

Výsledné hudobné tempo má podľa nariadenia mať rýchlosť 80 - 116 BMP. To nespĺňa rad západných žánrov, ako je napríklad elektronická hudba techno a rave. „Hudobná kultúra iných národov je neprípustná,“ povedal podľa webu Sky News Dadajev.

Nariadenie dáva čečenským hudobníkom čas na prispôsobenie svojej tvorby do 1. júna. „Pre našich ľudí a pre budúcnosť našich detí musíme zachovať kultúrne dedičstvo čečenského národa. To zahŕňa celé spektrum morálnych a etických noriem života Čečencov,“ vysvetlil Dadajev primárnu motiváciu.

Problém však tkvie v tom, že do rozsahu nariadeného tempa sa nezmestí napríklad známa ruská vojenská pieseň Deň víťazstva (126 BPM) a ani ruská hymna (76 BPM), píše Daily Mail.

Viac o téme: ČečenskoHudba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu