Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu

Jake Sullivan
Jake Sullivan (Zdroj: TASR/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok potvrdil medializované správy, že pri izraelskom nálete prišiel o život významný predstaviteľ palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Marwán Ísá.

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), Sullivan sa stal prvým vládnym predstaviteľom, ktorý potvrdil správu o smrti Ísu stojaceho v hierarchii Hamasu na treťom mieste."Ostatní najvyšší vodcovia sa skrývajú, pravdepodobne hlboko v sieti tunelov Hamasu, ale spravodlivosť si príde aj pre nich. Pomáhame to zabezpečiť," hovorí Sullivan na tlačovom brífingu v Bielom dome.Predpokladá sa, že nažive a na slobode je stále vodca Hamasu Jahjá Sinwár.

Toto oznámenie prišlo krátko po tom, ako sa objavila správa, že prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok absolvovali spoločný telefonát.Podľa Sullivana Sullivana Biden Netanjahuovi povedal, že Izrael má "právo ísť po Hamase", ale vyjadril obavy z rastúceho počtu obetí v Pásme Gazy a plánovanú izraelskú pozemnú operáciu v meste Rafahu, kde Palestínčania vysídlení z iných častí enklávy našli útočisko, označil za chybu.

Sullivan dodal, že Biden vyzval Izrael, aby vypracoval "jasnú, strategickú koncovku" pre vojnu s Hamasom.Netanjahu potvrdil obsah rozhovorov s Bidenom v príspevku na sieti X a doplnil, že diskutovali o najnovšom vývoji vo vojne, vrátane deklarovaných cieľov Izraela eliminovať Hamas, oslobodiť rukojemníkov zajatých militantnou skupinou pri útoku zo 7. októbra 2023 a zabezpečiť, že Gaza už nikdy nebude pre Izrael predstavovať hrozbu. Netanjahu zároveň potvrdil zámer poskytnúť potrebnú humanitárnu pomoc, ktorá pomôže dosiahnuť tieto ciele.

Viac o téme: SmrťBiely domIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu