Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko prijalo zákon na ochranu detí pred rodičmi podozrivými zo zneužívania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsky parlament v utorok schválil návrh zákona, ktorý systematicky pozastavuje rodičovské práva osobám vyšetrovaným za incest alebo domáce násilie, pričom v prípade odsúdenia im ich úplne odoberá. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Národné zhromaždenie, dolná komora francúzskeho parlamentu, dal návrhu zákona zelenú v pondelok a v utorok tak isto urobila aj horná komora - Senát. Skupiny na ochranu práv kritizovali medzery v súdnom systéme, ktoré doteraz ponechávali deti počas zdĺhavého vyšetrovania na milosť alebo dokonca v opatrovníctve údajného páchateľa. Podľa nového zákona sa rodičom, ktorí sú vyšetrovaní pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania alebo akýkoľvek iný trestný čin voči ich dieťaťu, automaticky pozastavujú rodičovské práva vrátane možnosti starať sa o svoje dieťa alebo ho mať u seba.

Úplne odňatie práv

V minulosti to platilo len v prípade, ak sa začalo vyšetrovanie podozrení z trestného činu jedného z rodičov voči druhému. Nový právny predpis tiež zaručuje úplné odňatie práv, ak je rodič odsúdený za sexuálne zneužívanie svojho dieťaťa alebo za trestný čin spáchaný na svojom dieťati či na druhom rodičovi, pokiaľ sudca neodôvodní iné rozhodnutie. V najprísnejšej forme rodič nie je informovaný ani o kľúčových momentoch života svojho dieťaťa.

"Je našou povinnosťou chrániť deti, ktoré sú obeťami rodiča, ktorý ich zneužíva," povedal francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti. Experti OSN v januári vyzvali Francúzsko, aby urýchlene prijalo opatrenia na ochranu detí pred incestom a iným sexuálnym zneužívaním, a zastavilo diskrimináciu žien, ktoré sa snažia chrániť svoje deti pred takýmto zneužívaním.

Obeťou bolo viac ako 160-tisíc detí

Poukázali na prípady, keď sú deti údajne obeťami sexuálneho zneužívania alebo sú vystavené vysokému riziku sexuálneho zneužívania "zverené do starostlivosti otcov, voči ktorým sú vznesené obvinenia, a matky sú trestané za únosy detí, pretože sa snažia svoje deti chrániť". Podľa CIIVISE, vládou vytvorenej komisie na ochranu obetí sexuálneho zneužívania, sa vo Francúzsku každoročne stane obeťou sexuálneho násilia približne 160.000 detí, a sexuálne zneužívaných bolo v detstve 5,5 milióna dospelých Francúzov. CIIVISE tvrdí, že v 95 percentách prípadov sú páchateľmi muži.

Viac o téme: DetiRodičiaZákonFrancúzskoZneužívanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu