Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarská vláda predĺžila stav núdze vyhlásený pre migráciu do tohto dátumu

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda predĺžila "krízovú situáciu spôsobenú masovým prisťahovalectvom" do 7. septembra 2024. S odvolaním sa na vládne nariadenie podpísané premiérom Viktorom Orbánom a zverejnené v pondelok večer v Maďarskom vestníku (Magyar Közlöny) na to upozornilo v utorok internetové vydanie denníka Népszava.

Denník pripomína, že Orbánova vláda si už osem rokov vyhradzuje možnosť vládnuť dekrétmi, čo jej umožňujú ňou vyhlásené núdzové stavy. Tým eliminuje formálnu parlamentnú kontrolu. Kabinet krízový stav s odvolaním sa na migráciu s pôsobnosťou pre celé územie krajiny vyhlásil 9. marca 2016. Odvtedy ho nepretržite predlžuje.

archívne video

Becík je pripravený zabezpečiť autobusy na odvoz nelegálnych migrantov zo Slovenska (Zdroj: Facebook/Branislav Becík)

Okrem stavu núdze pre migráciu vyhlásila maďarská vláda aj stav núdze z dôvodu koronavírusu, ako aj stav núdze pre vojnu na Ukrajine, ktorý vstúpil do platnosti v máji 2022 a odvtedy sa pravidelne predlžuje.

Spoločným znakom núdzových stavov je, že vláda - odvolávajúc sa na hrozby a krízové ​​situácie - v mnohých prípadoch rozhoduje o témach, ktoré vôbec nesúvisia s predmetom stavu núdze. Server telex.hu v tejto súvislosti zistil, že v roku 2022 bolo vyhlásených 267 vládnych nariadení s odkazom na rôzne mimoriadne situácie, čo predstavovalo 18,5 percenta celej legislatívy a 41,5 percenta vládnych nariadení.

Viac o téme: KrízaPredĺženieMigrantiMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu