Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tomás Sulyok sa oficiálne stal maďarským prezidentom

Tomás Sulyok Zobraziť galériu (4)
Tomás Sulyok (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Nového maďarského prezidenta Tamása Sulyoka slávnostne inaugurovali v nedeľu popoludní na ceremónii s vojenskými poctami na Budínskom hrade. Informuje o tom server nepszava.hu.

Na slávnostnej inaugurácii bol prítomný predseda vlády Viktor Orbán s manželkou, bývalí prezidenti János Áder a Pál Schmitt. Chýbala však Sulyokova predchodkyňa Katalin Nováková, ktorá abdikovala. Pred zákonom sú si všetci rovní, neexistujú rozdiely, žiadne výnimky, žiadna zaujatosť, zdôraznil nový maďarský prezident v inauguračnom prejave.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Sulyok má obavy o svojich krajanov žijúcich za hranicami

Hlava štátu je podľa Sulyokových slov zodpovedná aj za Maďarov žijúcich za hranicami a má obavy z osudu Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti na vojnou zmietanej Ukrajine. "Maďarsko je nepochybne súčasťou Západu a stalo sa tak z rozhodnutia kráľa sv. Štefana. Maďari sú Európania, nielen v geografickom, ale aj v duchovnom zmysle," dodal prezident, podľa ktorého "Maďari môžu posilniť Európu, pokiaľ to budú môcť robiť ako Maďari". Sulyok zároveň vyjadril snahu sprostredkovať pochopenie miesto osočovania a podporovanie rešpektu miesto podozrievania.

Tomás Sulyok
Zobraziť galériu (4)
Tomás Sulyok  (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

Maďarské Národné zhromaždenie 26. februára v tajnom hlasovaní hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zvolilo za nového prezidenta republiky predsedu Ústavného súdu (AB) Tamása Sulyoka. Ten po zvolení zložil slávnostnú prísahu.

Tomás Sulyok
Zobraziť galériu (4)
Tomás Sulyok  (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

Sulyok je siedmym prezidentom Maďarska po zmene režimu a druhým predsedom ústavného súdu v tejto funkcii. Do úradu v Sándorovom paláci nastúpil 5. marca. Jeho predchodkyňa, bývalá prezidentka Katalin Nováková, odstúpila 10. februára v súvislosti s kauzou amnestie pre Endreho K., odsúdeného za utajovanie sexuálneho zneužívania v detskom domove v Bicske.

Tomás Sulyok
Zobraziť galériu (4)
Tomás Sulyok  (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

Viac o téme: MaďarskoPrezidentTomás Sulyok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu