Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zošalel? Muž sa nechal zaočkovať proti koronavírusu vyše 200-krát! Takto zareagovalo jeho telo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

ERLANGEN - Muž bol očkovaný proti patogénu Covid-19 viac ako 200-krát. Následné poškodenie zdravia? Žiadne! Výskumníci boli prekvapení, keď zistili, že imunitný systém často očkovanej osoby v skutočnosti funguje lepšie ako u ľudí, ktorí boli očkovaní iba trikrát.

V zásade sa odporúča, aby zdraví dospelí do 59 rokov mali základnú imunitu pozostávajúcu z troch očkovaní alebo infekcií, osobám vo veku 60 a viac rokov a rizikovým skupinám sa tiež odporúča ročné preočkovanie.

archívne video

Elena Prokopová: Proti HPV vírusu má veľký význam očkovať aj chlapcov (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Nemeckí vedci sa potom prostredníctvom novinových správ dozvedeli o mužovi, ktorý sa podľa vlastných vyjadrení nechal z osobných dôvodov zaočkovať proti koronavírusu celkovo 217-krát. Oficiálne je potvrdených 134 očkovaní. Podalo sa osem rôznych vakcín, vrátane rôznych mRNA vakcín, vysvetlil Kilian Schober z katedry mikrobiológie a infekčnej imunológie. Schober nedokázal povedať, aké dôvody viedli muža k tomu, aby podstúpil také početné očkovania.

Viac imunitných buniek 

Vedci z Univerzity a Univerzitnej nemocnice Erlangen skúmali vzorky krvi od muža z rôznych rokov. Zistili, že jeho imunitný systém nielenže funguje úplne normálne – niektoré imunitné bunky a protilátky proti SARS-CoV-2 boli dokonca výrazne častejšie ako u ľudí s iba tromi očkovaniami.

Tento muž bol však ojedinelým prípadom, zdôraznili vedci. Z výsledkov teda nebolo možné vyvodiť závery o všeobecnej populácii alebo urobiť odporúčania. Skupina zverejnila výsledky štúdie v utorok v časopise „The Lancet Infectious Diseases“.

Imunitný systém je tiež účinnejší proti iným patogénom

Vedci pozvali postihnutú osobu do Erlangenu, aby zistili, či jej imunitné bunky už nedokážu tak efektívne bojovať s koronavírusmi v dôsledku návykových účinkov. Nenašli však o tom žiadne dôkazy. Počas štúdie bol muž tiež opäť očkovaný - už po 217-krát. V dôsledku toho sa počet protilátok výrazne zvýšil, opísali autori štúdie. Imunitný systém bol stále účinný aj proti iným patogénom, ako ukázali ďalšie testy.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu