Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Silné dažde v Pakistane viedli k zrúteniu domov a zosuvom pôdy: Hlásia aj obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PÉŠAVAR - V Pakistane zomrelo najmenej 29 ľudí a 50 ich bolo ranených pre silné zimné dažde, ktoré sa v uplynulých 48 hodinách prehnali celou krajinou a spôsobili zrútenie niekoľkých domov a zosuvy pôdy. Obzvlášť zasiahnutý je severozápad krajiny. Pakistan sa zároveň potýka so silným snežením. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na pakistanské úrady. Tie zrazia turistov od pobytu na severe krajiny, kde minulý týždeň kvôli výdatným dažďom uviazlo niekoľko cestovateľov.

Tridsaťtri obetí úrady ohlásili od štvrtkovej noci v rôznych oblastiach provincie Chajbar Pachtunchvá susediacej s Afganistanom. Päť ľudí zomrelo v juhozápadnej provincii Balúčistán, kde bolo zaplavené pobrežné mesto Gvádar. Miestni museli byť evakuovaní pomocou člnov. Obete a škody úrady reportujú aj na pakistanskej strane Kašmíru.

archívne video

Dažde a búrky zasiahli Slovensko (Zdroj: Zregionu.sk)

Monzúnové a zimné dažde spôsobujú v Pakistane škody každý rok. Tento rok majú zimné dažde meškania - miesto v novembri začali až vo februári. Z klimatického hľadiska nezvyčajné monzúnové dažde a záplavy v roku 2022 poničili väčšinu oblastí v krajine. Viedli k smrti viac ako 1700 ľudí. Zasiahli 33 miliónov obyvateľov, z ktorých osem miliónov muselo opustiť svoje domovy.

Viac o téme: ObeteZosuvyDaždePakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu